ГоловнаCуспільство

Збільшення випадків харчових отруєнь у Дніпропетровській області: в одному із закладів Дніпра зафіксували спалах сальмонельозу

Незалежно від періоду року питання щодо харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є постійно актуальним. Смертельно небезпечними харчовими отруєннями є ботулізм та отруєння дикорослими грибами. Проте й звичайна гостра кишкова інфекція може призвести до незворотних наслідків для здоров’я людини. Особливо вразливі люди літнього віку та діти.

Детальніше про статистику випадків харчових отруєнь у Дніпропетровській області доповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області Маргарита Малишева під час пресконференції у ІА «Мост-Дніпро».

«Останніми випадками гострих кишкових інфекцій стали два харчових отруєння у одному із закладів громадського харчування м.Дніпра. До Головного управління Держпродспоживслужби області надійшло два екстрених повідомлення про випадки захворювання на гострі кишкові інфекції. Двоє хворих госпіталізовані до інфекційних відділень міських лікарень з різними розладами роботи шлунково-кишкового тракту. Постраждалі пов’язують захворювання зі стравами «хачапурі» та салат «цезар», які вони вживали у закладі громадського харчування м.Дніпра»,- повідомляє спеціалістка.

З метою встановлення причин захворювання та джерела інфекції спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби області проведено епідрозслідування та інспектування у закладі громадського харчування. Додатково проведено дослідження біоматеріалу хворих та працівників закладу, крім того проведено лабораторно-інструментальні дослідження змивів з навколишнього середовища, харчових продуктів та води питної. За результатами досліджень у працівника закладу та у обох хворих виявлено патогенну бактерію Salmo, що викликає захворювання Сальмонельоз, для якого характерні значні розлади шлунково-кишкового тракту, підвищення температури, головний біль, слабкість, зневоднення, що може становити загрозу для життя людини.

За словами Маргарити Малишевої, у результаті епідрозслідування ГУ Держпродспоживслужби області виявлено ряд порушень у частині санітарно-гігієнічних питань та у сфері якості та безпечності харчових продуктів, що, ймовірно, стало причиною поширення інфекції:

  • Незадовільний санітарно-гігієнічний стан приміщень;
  • Порушується дезінфекційний режим;
  • Не проводиться контроль за умовами зберігання та якістю харчових продуктів, за дотриманням технологічних процесів;
  • Виявлено продукти харчування невідомого походження;
  • Харчові відходи не знищуються відповідно до чинного законодавства;
  • Не здійснюються заходи щодо боротьби зі шкідниками, а саме заходи щодо проведення дезінсекції та дератизації;
  • Не запроваджено систему управління безпечності харчових продуктів задля зниження ризиків, які пов’язані з харчовими отруєннями.

Зважаючи на виявлені порушення санітарно-гігієнічного характеру та порушення під час операцій із харчовими продуктами ГУ Держпродспоживслужби області проведено такі заходи:

  1. Винесено Рішення про вилучення з обігу харчових продуктів невідомого походження та без маркування (м’ясо куряче, яйця курячі);
  2. Винесено Рішення про тимчасове припинення виробництва та обіг харчових продуктів на 10 робочих днів задля усунення порушень та проведення протиепідемічних заходів;
  3. Направлено припис із заходами щодо усунення порушень та проведення протиепідемічних заходів із встановленими термінами;
  4. Складено протокол про адміністративне правопорушення через те, що суб’єкт господарювання вчинив порушення гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів , що створило загрозу для життя та здоров’я людей (порушення ЗУ «Про державний контроль за дотримання законодавства про харчові продукти…», тягне за собою накладення штрафу на фізичних осіб у розмірі шести мінімальних заробітних плат).
  5. Направлено донесення до центрального апарату Держпродспоживслужби та до органів місцевого самоврядування.

«Після того, як терміни усунення порушень будуть вичерпані, ГУ здійснить повторну перевірку. У разі не усунення порушень, матеріали будуть передані до суду»,- зазначила фахівчиня.

Також вона проінформувала, що у поточному році по Дніпропетровській області зареєстровано:

  • 3 випадки отруєння дикорослими грибами
  • 2 випадки ботулізму
  • 1 випадок гострої кишкової інфекції
  • спалах сальмонельозу в закладі громадського харчування (у результаті чого постраждало 13 осіб, зокрема – 5 дітей);
  • спалах гострої кишкової інфекції в організованому дитячому колективі (у результаті якого постраждало 4 дітей);
  • спалах гострої кишкової інфекції в закладі громадського харчування, коли постраждало 5 осіб.
Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook