ГоловнаCуспільство

УСБУ у Дніпропетровській області: пiдсумки тижня

Співробітники Служби безпеки України у Дніпрі викрили на хабарництві начальника одного з відділів Держспоживслужби в області

СБУ разом із Національною поліцією та під процесуальним керівництвом прокуратури, успішно розкрила схему хабарництва серед посадовців Держспоживслужби у Дніпрі.

За даними слідства, начальник одного з відділів Держспоживслужби у Дніпрі вимагав хабар від підприємця, який переїхав у регіон після російського вторгнення на Луганщині та розпочав аграрний бізнес у Дніпрі. Підприємець намагався отримати необхідну документацію для оптового продажу агрохімікатів та добрив, але натрапив на нечесного посадовця. Начальник відділу за хабар «гарантував» підприємцю «прискорений» процес оформлення відповідної документації.

Співробітники СБУ затримали посадовця на робочому місці під час отримання хабара. Наразі в рамках кримінального провадження йому повідомлено про підозру за ч.3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, а суд вирішив обрати запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави.

СБУ повідомила про підозру прихильниці рашизму, яка поширювала інтернет-фейки про ЗСУ на Дніпропетровщині

Служба безпеки України викрила діяльність прихильниці рашизму, яка систематично поширювала дезінформацію про Збройні Сили України та підпалювала міжнаціональну ворожнечу на території Дніпропетровщини. Про це повідомили у прес-службі СБУ.

Згідно із зібраною доказовою базою, фігуранткою цієї справи є мешканка Новомосковського району, яка є власницею інтернет-магазину з продажу парфумерно-косметичної продукції. Паралельно зі своєю комерційною діяльністю, вона активно розповсюджувала фейкову інформацію, спрямовану на дискредитацію діяльності ЗСУ в регіоні.

Деструктивний контент у вигляді фейкових повідомлень та коментарів «блогерка» публікувала у різних соцмережах. Крім цього, вона у своїх розмовах з оточуючими називала «російськими» декілька мегаполісів на півдні та сході України, і ображала національну гідність мешканців різних регіонів нашої держави.

Лінгвістична експертиза підтвердила факти незаконної діяльності зловмисниці. Під час обшуків за місцем її проживання виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами злочинних дій.

«Наразі, фігурантці повідомлено про підозру за ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками)»,- йдеться у повідомленні.

Матеріали провадження зараз направлені до суду, де зловмисниці може бути призначено покарання у вигляді до 5 років позбавлення волі.

СБУ викрила спроби російських спецслужб вербувати українських підлітків для антисемітських провокацій

Служба безпеки України виявила нові спроби російських спецслужб розпалити антисемітські настрої в різних регіонах України шляхом вербування українських підлітків. За допомогою спеціально створеного молодіжного Телеграм-каналу, адміністратори якого використовували психологічні маніпуляції, спецслужби РФ намагалися підштовхнути підлітків до вчинення актів антисемітизму.

Ця мережа провокаторів включала в себе 13-17-річних учнів місцевих шкіл. За завданням російських спецслужб, вони намагалися нанести образливі написи на пам'ятних місцях та здійснити підриви з використанням саморобних вибухових пристроїв. При цьому представники країни-агресора пропонували учасникам спільноти публікувати фото- та «відеозвіти» провокацій.

Отримані таким чином медіафайли російські спецслужби «розганяли» у закордонних ЗМІ як фейкові публікації для дискредитації України.

Завдяки комплексним заходам СБУ, мережу провокаторів, яких агресор використовував «втемну», було нейтралізовано. У різних регіонах України було виявлено учасників цієї мережі, які піддавались впливу російських спецслужб і займались антисемітськими акціями.

Так, на Житомирщині:

викрито 15-річного школяра з міста Радомишль, якого представники країни-агресора тривалий час психологічно «обробляли» через інтернет. Окупанти вимагали від юнака нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків на території області. Пізніше аналогічні провокативні зображення було виявлено на стінах декількох приватних будинків.

У Дніпрі, Львові та Вінниці:

також викрито місцевих учасників підконтрольного РФ Телеграм-каналу. Ними виявилися четверо школярів місцевих закладів освіти. Задокументовано як представники російських спецслужб закликали їх до вчинення актів вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту. Під час обшуків за адресами проживання підлітків виявлено комп’ютери та мобільні телефони із фотографіями-звітами провокацій на користь РФ, а також компоненти для кустарного виготовлення вибухівки.

Наразі за всіма викритими фактами триває розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого);
  • ч. 1 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію);
  • ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

«СБУ звертається до українців бути пильними і тримати на контролі коло зацікавлень вподобання своїх дітей, щоб запобігати впливу на них ворожих спецслужб. Також просимо не піддаватися на провокації та сприяти правоохоронним органам у встановленні організаторів, виконавців і пособників злочинних дій»,- йдеться у повідомленні СБУ.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook