ГоловнаCуспільство

«Спалахів гепатиту А та коронавірусу у Дніпрі немає»: лікарі про інфекційну ситуацію у місті

Інфекційна ситуація під пильним контролем медиків Дніпра. З настанням осені очікується зростання сезонних захворювань, проте у нашому місті спалахів будь-яких інфекцій наразі не фіксують. 

Це стосується і гепатиту А, який нині вирує в одній із областей України. У Дніпрі у вересні було всього два випадки цього захворювання. Станом на сьогодні у місті їх немає. За словами лікарів-інфекціоністів, ця недуга передається через фекально-оральний шлях. І щоб себе уберегти від неї, треба пити кипʼячену/бутильовану воду, завжди мити руки теплою водою з милом або ж знезаражувати антисептиком. Також важливо не користуватись чужими кухонними приладами. 

«Це захворювання небезпечне тим, що може вражати велику кількість людей, адже вірус може потрапити у водопровід або навіть у їжу. Симптоматика дуже схожа на звичайну ГРВІ або грип. Тобто може з’явитись ломота у суглобах, втомленість, головний біль, підвищена температура тіла. Але в подальшому у пацієнта виникає жовтяниця: склера, а також шкіра стають жовтуватого кольору. Також темніє сеча, відповідно можуть бути й інші проявлення, наприклад, послаблення калу або ж нудота. Також фіксується біль та важкість у правому підребер’ї. Але бувають випадки, коли у людини може одразу з’явитись жовтяниця без проявів ГРВІ. Тож треба не зволікати і звертатись до лікарів, які зможуть поставити вам точний діагноз, тим паче є і тести, що вам зроблять у лікарні», – прокоментував лікар-інфекціоніст Микола. 

Щодо COVID-19. Ситуація теж під повним контролем, каже пан Микола: «Як ми вже казали раніше, що прийде час і COVID-19 не буде вважатись спалахом, а буде вже як сезонне захворювання. Нині у місті дійсно є збільшення хворих на цей вірус, але у порівнянні з минулими роками агресивності, як це було у 2020-2022 роках, ми не бачимо. Нині ж наш заклад повністю готовий приймати пацієнтів: у лікарів вже є трирічний досвід роботи з цим вірусом, ми повністю забезпечені всіма матеріалами та ліками – готові до будь-яких викликів».

Аби убезпечити себе, потрібно не лише дотримуватись правил гігієни, але й вакцинуватись, каже сімейна лікарка Ніна. 

«Вакцинація у Дніпрі триває, проте не так багато, як це було до війни, приходить дніпрян і гостей міста. Хоча в нас є необхідні вакцини проти COVID-19 та інших інфекційних захворювань, аби записатись на вакцинацію, спершу ви маєте прийти до сімейного лікаря, який надасть вам рекомендації щодо цього процесу», – прокоментувала пані Ніна. 

У Дніпрі працюють 12 центрів вакцинації, де можна отримати щеплення проти COVID-19. У вихідні працюють 2 з них: по одному на лівому та правому березі. На сьогодні в Дніпрі зроблено понад 1 140 000 щеплень проти коронавірусу.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook