ГоловнаCуспільство

Черговий по місту перевірив, як триває перебіг робіт по ремонту аварійного колектору на ж/м Перемога та готовність укриття

На 85% завершили ремонтувати аварійний колектор на ж/м Перемога. Побудований ще за радянських часів, останніми роками він завдавав «клопоту» місцевим мешканцям. Цей колектор відводить воду з ж/м Перемога-4, Перемога-5, просп. Героїв, бульв. Слави та інших прилеглих вулиць аж до самого ж/м Сокіл. Але після рясних дощів великий обсяг води не міг швидко дістатися річки, оскільки у радянські часи сам колектор звели у малому діаметрі. Через це у дворах місцевих мешканців утворювалися великі калюжі. Після обстеження комунальники також виявили, що технічний стан колектору негайно потребував ремонту: там зафіксували пошкоджену арматуру, купу піску та мулу. 

«Нині ж ми замінюємо існуючий колектор на новий. А саму трубу встановлюємо зі збільшеним у 10 разів діаметром. У цілому, буде відремонтовано 195 метрів колектору. Він матиме прямокутну форму з параметрами 5,5 м на 2 м. Це дозволить розвантажити інші колектори під час злив та забезпечить максимально надійне водовідведення», - прокоментував заступник начальника КП «УРЕА» ДМР Михайло Ступак.

Також комунальники виявили, що раніше колектор значно меншого діаметру приймав воду лише з колектору по бульвару Слави, а все, що знаходилося вище, було підключено до колектору, який не мав випуску взагалі. Тобто це ще одна причина, чому вода лишалась у дворах дніпрян. 

«Ще у радянські часи він був недобудований і йшов в нікуди, через що підмивав піщані ґрунти на масиві та утворював просадки ґрунту. В результаті такої експлуатації колектор повністю замулився і забруднився, проте доступу до нього наразі немає. Нині цим ремонтом ми проблему віршуємо і, як тільки його підключать до нового колектору, у нас зʼявиться камера для виконання робіт. Також завдяки тому, що новий колектор складається з двох паралельних тунелів, це полегшить його експлуатацію. Тобто один перекривається, а другий повністю експлуатується. Адже зараз, коли виконуються роботи, нам довелось влаштовувати тимчасовий колектор. Тепер таких проблем у нас не буде», - прокоментував заступник директора департаменту благоустрою та інфраструктури ДМР Олексій Самілик, який 12 листопада є черговим по місту. 

Він також перевірив стан захисного бетонного укриття у сквері Прибережний. Нагадаємо, їх у Дніпрі активно продовжують встановлювати, аби у містян була можливість перечекати повітряну тривогу, якщо вони опинились у цей час на вулиці. Нині на вулицях міста вже встановлено 84 укриття, а до кінця року змонтують ще 5. Кожне модульне укриття працює цілодобово для дніпрян та гостей міста.

Після установки кожне модульне укриття облаштовують: встановлюють двері, підключають до електромережі, а точніше до мережі зовнішнього освітлення, тому світло там з’являється тоді, коли і на вуличних ліхтарях. Також у них монтують лави для комфорту містян, розміщують поруч біотуалет і урни для сміття. Далі комунальники фарбують та прикрашають готове укриття малюнком, для того, аби відвідувачі могли легше орієнтуватися, куди йти у випадку небезпеки. У цілому, на облаштування одного укриття від монтажу до фарбування в середньому потрібен тиждень роботи. 

«Це укриття розраховане на 40 людей, які одночасно можуть там перебувати. Воно має лави, справне освітлення, урни для сміття та біотуалет поруч. Укриття у задовільному стані. Також додам, що кожне - щоденно прибирають комунальники. Щодо біотуалету, то його обслуговують через день, а двічі на тиждень миють. Також, за потреби, всередині приміщення проводять обробку всіх поверхонь для ліквідації неприємного запаху», - прокоментував Олексій Самілик.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook