ГоловнаCуспільство

«Наше завдання – максимально підтримати», – керівниця центру для евакуйованих з гарячих точок людей похилого віку та з інвалідністю

Пан В’ячеслав перебуває у Дніпровському центрі тимчасового розміщення маломобільних людей похилого віку та людей з інвалідністю. Він пережив окупацію на Херсонщині, має інвалідність через інсульт – не працює ліва рука. Тоді, під час окупації, В’ячеславу вкрай була потрібна реабілітація та ліки. Натомість від нього просто відхрестились.

«У лікарні вже заправляли росіяни й сказали, що ніхто не буде мене лікувати. Я зрозумів, що треба просто виживати. Пішов до церкви. Мене там прийняли, і так служив там. Обстрілювали окупанти й церкву. Але пастор побачив, що мене за станом здоров’я треба евакуйовувати. Перевезли мене до Дніпра», – ділиться своєю історією В’ячеслав Грицай.

Тут, у центрі, чоловікові допомогли з документами та оформленням пенсії. «Я залишився просто без нічого через окупантів. Тут дуже тепло прийняли. Ходжу на реабілітацію. Дуже добрі працівники», – розповідає В’ячеслав.

Такий центр – єдиний в Україні, який приймає людей з інвалідністю з проблемами опорно-рухового апарату, самотніх 80+, лежачих після інсульту, інфаркту, поранень тощо. Розрахований він на 150 людей.

«Машини евакуації везуть цих людей до нас щоденно. У більшості привезених немає документів, речей. Всім ми допомагаємо. Ми підтримуємо як психологічно, так і фізично: проводимо реабілітацію. Адже люди, які були в окупації чи у зонах, де постійні обстріли, жодного медичного обслуговування не бачили. Не було у них й елементарних побутових умов для життя. Тому наше завдання – максимально підтримати їх. А вже далі шукаємо, де можна їх розселити», – уточнює голова ГО «Океан Добра» Ольга Волкова.

За допомогу евакуйованим ВПО з інвалідністю, створення комфортних умов для життя (як у цьому центрі) й допомогу у соціальній адаптації заступник міського голови Едуард Підлубний відзначив колектив громадської організації подякою.

«Департамент соцполітики всебічно допомагає центру. Тут все улаштоване для людей з інвалідністю, з проблемами опорно-рухового апарату тощо. Наприклад, кухня, полиці, спеціальна вбиральня, є пандуси на вході, у приміщенні. Добре улаштований спортзал, де можна займатись реабілітацією», – наголосив директор департаменту соціальної політики ДМР Едуард Підлубний.

Довідка: 

З початку повномасштабного вторгнення центр прийняв 2 329 людей. З офіційно підтвердженою інвалідністю – 416. Допомогли оформити інвалідність 58 людям, паспорти – 93, статус ВПО – більше ніж 1 055 особам.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook