ГоловнаCуспільство

Результати роботи департаменту по роботі з доходами місцевого бюджету Дніпровської міської ради у 2023 році та січні – лютому 2024 року

Робота департаменту по роботі з доходами місцевого бюджету Дніпровської міської ради (далі – департамент) направлена на максимальне наповнення бюджету міста Дніпра шляхом виявлення суб’єктів, які не в повному обсязі сплачують податки, та залучення їх до оподаткування, оскільки всі платники податків мають бути в рівних умовах.

У період воєнного стану тісна співпраця органів місцевого самоврядування з органами Державної податкової служби нагально демонструє необхідність поглиблення взаємодії та має на меті подальший розвиток та зростання добробуту територіальної громади та держави в цілому.

Одними з джерел наповнення місцевого бюджету є сплата фізичними та юридичними особами плати за користування земельними ділянками та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

На черговому засіданні робочої групи з питання збільшення надходжень до бюджету Дніпровської міської територіальної громади підведено підсумки досягнутих результатів сумісної співпраці Департаменту з Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області та іншими виконавчими органами місцевого самоврядування у 2023 році та січні-лютому 2024 року.

Так, за результатами проведеної роботи у 2023 році надійшло 180,7 млн грн, у т.ч. 133,1 млн грн плати за землю та 46,2 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за січень – лютий 2024 року надійшло 21,4 млн грн, у т.ч. 10,5 млн грн плати за землю та 10,8 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Протягом 2023 року проведено 6 робочих зустрічей, у т.ч. 4 наради з питань погашення податкового боргу по місцевих податках, на яких були присутні 13 юридичних осіб – боржників та 2 спільні наради посадових осіб Дніпровської міської ради та Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з керівниками підприємств, по яких наявні ймовірні втрати по місцевих податках. Після проведення зустрічей до бюджету громади надійшло 30,0 млн грн, у тому числі 29,3 млн грн плати за землю та 0,7 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

За січень – лютий 2024 року за рахунок відпрацювання підприємств-боржників надійшло 6,52 млн грн, у тому числі 6,1 млн грн плати за землю та 0,4 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Разом з тим, громадянам, які мають заборгованість по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, Департаментом у 4 кварталі 2023 року направлено 715 інформаційних листів щодо наявності податкового боргу та необхідності його погашення та 138 листів у лютому поточного року.

В результаті сплачено 3,3 млн грн боргу, в тому числі 2,0 млн грн у 2023 році та 1,3 млн грн у січні-лютому 2024 року.

Крім того, на виконання п.5 Протоколу наради Дніпропетровської обласної військової адміністрації з представниками аграрних підприємств та підприємств харчової промисловості області з питань підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт та вирішення проблемних питань галузі агропромислового виробництва від 20.03.2023 року, Департаментом у межах компетенції та повноважень проводилась масово-роз’яснювальна робота із фізичними особами, власниками земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які одноосібно обробляють такі земельні ділянки та не декларують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції за 2019-2021 роки, перелік яких було отримано від Головного управління ДПС у Дніпропетровській області. За результатами сумісної роботи до місцевого бюджету ДМТГ надійшло ПДФО (64%) у розмірі 0,1 млн грн.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook