ГоловнаCуспільство

Перша за утвердженим дизайн-кодом: у Дніпрі відкрили меморіальну дошку полеглому герою Денису Ковачу

Дніпрянка Олена Ковач дивиться на портрет свого сина. Хлопець був єдиною дитиною в родині. Меморіальну дошку на честь воїна Дениса Ковача установили на його рідній школі № 5. Він вчився там з 1 по 9 клас.

«Денис був енергійним. Ми завжди були разом. Жив завжди на позитиві, як я! У нього було багато планів, мрій», — розповідає мама Олена.

Сьогодні Денису мало б виповнитися 28…але захисникові назавжди – 26. Чоловік загинув 26 травня 2022 року. До вторгнення навчався в Українському державному хіміко-технологічному університеті на факультеті «Комп’ютерних наук та інженерії». Очолював комітет студентської молоді.

«Коли він вирішив піти захищати державу, я не могла йому заборонити. Це був його вибір. Декілька днів Денис волонтерив, просто не виходив із-за керма авто. Хотів допомогти всім чим міг», — поділилася мати.

Згодом чоловік пішов у 128-му бригаду ТрО. «Денис не хотів пустити війну у рідний Дніпро. Взагалі люди, які долучились тоді до лав бригади, не планували воювати. Але у лютому 2022 року вони побороли страх і пішли зупиняти ворога. Тоді йшли кілометрові колони окупантів. У нас була одна мета – зупинити навалу, щоб не дійшло до міста. Щоб ми мали змогу сьогодні стояти в українському місті», — прокоментував Олександр Курбатов, начальник служби зв’язків з громадськістю 128-ї бригади ТрО.

«Ця дошка – перша, установлена за новим дизайн-кодом. Формат обговорювали з художниками, архітекторами та матерями загиблих героїв. Остаточний вигляд меморіальних дошок затверджено рішенням виконкому. Це гравіювання по металу. Воно не стирається. Триматиметься роками. На табличці установлено QR-код, за яким можна прочитати історію життя про загиблого героя. Згідно із нашим рішенням ця інформація має зберігатися довічно коштом Дніпровської територіальної громади», — підсумував Олександр Санжара, секретар Дніпровської міської ради.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook