ГоловнаCуспільство

Статистика та профілактика харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій у літній період

Відповідно до постанови КМУ від 21.08.2019 № 818, при встановленні факту можливого зв’язку інфекційної хвороби чи харчового отруєння з об’єктами нагляду Держпродспоживслужби протягом 24 год заклади охорони здоров’я надсилають інформаційне повідомлення до територіального органу Держпродспоживслужби для здійснення комплексних санітарних та протиепідемічних заходів. Про це розповіла головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час пресконференції у ІА «Мост-Дніпро».

«У поточному році до ГУ Держпродспоживслужби області надійшли повідомлення щодо 1 випадку отруєння дикорослими грибами, 5 випадків захворювання на ботулізм, зареєстровано 2 спалахи захворювання на ГКІ та 2 епідускладнення – у результаті чого постраждала 21 людина (зокрема 19 дітей та 2 дорослих)»,- повідомила Маргарита Малишева.

Для порівняння за весь 2023 рік: 2 спалахи та 2 епідускладнення (коли через ГКІ постраждало 24 особи, зокрема 9 дітей). Випадки захворювання на ГКІ пов’язані з діяльністю освітніх закладів та з громадським харчуванням.

Звісно, що підвищення температури повітря, літня спека сприяють швидшому розмноженню збудників кишкових інфекцій.

«У квітні 2024 року зареєстровано спалах вірусної кишкової інфекції (норовірус) в одному з будинків матері та дитини м.Дніпра, постраждало 12 осіб, зокрема 11 дітей. У приватному дошкільному закладі м.Дніпра через ГКІ постраждало 2 дітей. У червні поточного року у дошкільному навчальному закладі м.Жовті Води на ГКІ, викликану клостридіями, захворіли 3 дітей. Останній спалах ГКІ стався у м.Кривому Розі, постраждало 4 осіб (3 дітей, 1 дорослий) через вживання у їжу курячих яєць, придбаних на стихійній торгівлі, забруднених сальмонелою»,- проінформувала спеціалістка.

Маргарита Малишева зазначила, що у всіх випадках проведено ДПСС санітарно-епідеміологічні розслідування та заходи з локалізації джерела інфекції та недопущення поширення збудників інфекції.

У випадку приватного закладу освіти паралельно з санітарно-епідеміологічним розслідуванням проведено інспектування у сфері безпечності харчових продуктів. За результатами перевірки виявлено не лише порушення санітарного законодавства, що ймовірно сприяли поширенню інфекції, але й ряд порушень щодо поводження з харчовими продуктами. Крім того, факти порушень підтверджені лабораторно. Тому винесено рішення про тимчасове припинення роботи закладу, проведено вилучення продукції невідомого походження, направлено припис та розпорядження із заходами щодо усунення виявлених порушень, поінформовано НП та накладено штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат.

«Зауважу, що будь-які ГКІ не проходять безслідно, навіть при одужанні можуть залишитися хронічні прояви з боку ШКТ. Найбільшу небезпеку становить ботулізм – смертельно небезпечне токсико-інфекційне захворювання. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Ботулізм супроводжується важким ураженням нервової системи. При несвоєчасному наданні медичної допомоги людина може померти. Крім того, у літній період найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусні інфекції»,- роз'яснила фахівчиня.

ГКІ - це група захворювань, збудниками яких є віруси та бактерії, що вражають слизову оболонку шлунка і кишківника. Потрапляючи до травного тракту, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і, як наслідок, — зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію організму, що може проявлятися у легкій, помірній та тяжкій формах. Перші симптоми отруєння - протягом 2-6 годин після потрапляння до шлунку неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від збудника, кількості спожитої їжі та стану здоров’я.

Необхідно відзначити, що харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко захоплюючи значний контингент осіб. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти.

Основною причиною виникнення ХО та ГКІ є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.

З метою профілактики ГКІ та ХО необхідно виконувати такі заходи:

  • не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої доброякісності, з вичерпаними термінами споживання;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі; купувати продукти харчування у стаціонарних торгівельних мережах;
  • дотримуватися правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та перед її вживанням, обов'язково мити руки після відвідування туалету;
  • дотримуватися технології приготування, належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої та готової продукції;
  • не готувати страви із запасом, приготовлені страви вживати відразу, їхнє зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • відмовитися від споживання багатокомпонентних страв з подрібненого м’яса та риби, салатів з майонезом, що одночасно містять і овочі, і рибу, і м’ясо; не вживати кремові вироби, паштети, зельці, холодці тощо; не брати з собою у подорож чи на відпочинок на природі швидкопсувні продукти;
  • не вживати дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід, їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання після кип’ятіння або питну бутильовану промислового виготовлення.

«У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!»,- резюмувала Маргарита Малишева.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook