ГоловнаCуспільство

Юридичні консультації, ментальне відновлення та навчання: у Кам’янському відкрили Центр для воїнів та їхніх родин

У Кам’янському відкрили перший в області Центр соціальної підтримки захисників і захисниць та їхніх родин. Заклад працюватиме для діючих оборонців і демобілізованих, сімей військовополонених, зниклих безвісти та загиблих Героїв. Там для них – комплекс послуг. Від юридичної консультації, психологічної допомоги до навчання. 

«Відкрили у Камянському перший в області Центр соціальної підтримки воїнів та їхніх родин. 40% персоналу тут – люди, які пройшли пекло війни. Тож з власного досвіду знають, як повернувшись, не зламатися. Тому готові вести бесіду з відвідувачами, дотримуючись принципу «рівний – рівному». Відтак, допомагати оборонцям адаптуватися до мирного життя», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

У новоствореному просторі чимало послуг для бійців та їхніх родин. Юридичні консультації, допомога психолога та навчання цифровій грамотності.

«Все починатиметься з консультації відвідувача. Аби визначити, якої допомоги потребує воїн чи його рідні. Для кожного складатимемо індивідуальний план. Час, коли можна прийти на бесіду з фахівцем чи то тренінг, масаж, заняття з фізичного навантаження», – розповів заступник директора закладу Павло.

У Центрі створили й зону релаксу. А ще фіто-баню та сольову кімнату. Все це для ментального відновлення.

«Моя задача допомогти хлопцям та дівчатам соціалізуватися після медичної реабілітації. Розуміюся на цьому, бо маю власний досвід. Не один рік провела на фронті, тож знаюся на потребах оборонців», – ділиться психологиня Ілона.

Облаштували там і окремий простір для дітей. В ньому є все для їхнього дозвілля.

На відкриття Центру прийшов пан Валерій. Не з чуток він знає, що відбувається на передовій. А тому ініціативу зі створення таких просторів підтримує.

«Елементарно військовим потрібна підтримка у налагодженні діалогу з рідними. Бо ніхто з них зазвичай не готовий до нової реальності. А тут є фахівці, які знають, як її прийняти. Тож дякую всім, хто створив цю локацію для нас», – зізнається голова громадської організації Валерій. 

Особливу увагу у Центрі приділятимуть родинам загиблих Героїв. Для них проводитимуть тренінги. На перший з них завітала пані Ірина. Жінка втратила сина ще у 2015 році.

«Втрата моя важка. Я з нею вже майже десять років, – розповідає мати загиблого Героя. – Центр, який відкрили, вважаю великою справою, що допоможе воїнам реабілітуватися. Їм треба десь всім зустрічатися та спілкуватися».

Заклад облаштували коштом місцевого бюджету. Працюватиме простір для оборонців та їхніх родин з понеділка до п’ятниці. Створили при ньому і гарячу лінію – (098) 096 06 75.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook