ГоловнаCуспільство

Визначення батьківського потенціалу та соціальна адаптація: які послуги можна отримати у Центрі соціальної підтримки «Обійми»

У Дніпрі Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Обійми» продовжує активно допомагати родинам, які опинилися в складних життєвих обставинах. Відділення «Служба підтримки сім’ї» надає комплексну соціальну допомогу для збереження сімей та підвищення батьківського потенціалу. Основна мета — запобігання вилученню дітей із сімей та створення оптимальних умов для їхнього розвитку.

Фахівці відділення працюють з родинами, які стикаються з труднощами, особливо при розлученнях. Вони проводять психологічне дослідження, спрямоване на визначення батьківського потенціалу та рівня прихильності дитини до кожного з батьків. Ці висновки подають до суду під час вирішення питань опікунства та спільного виховання дітей.

«Найчастіше я працюю з родинами для визначення батьківського потенціалу та рівня прихильності дитини до кожного з батьків. Така потреба виникає, коли сім’я у процесі розлучення і потрібно вирішити, з ким далі проживатиме дитина. Зараз у мене 15 родин, і для роботи з кожною в середньому потрібно 8 зустрічей. Завжди намагаюся зробити так, щоб батьки розійшлися на позитивній ноті і дитина мала можливість вільно спілкуватися з обома», — розповів психолог центру Олег Прокопенко.

До «Служби підтримки сім’ї» звертаються сім’ї, які мають конфлікти щодо участі у вихованні дітей після розлучення. Відділення проводить психологічні консультації, оцінює батьківський потенціал, прихильність дитини до кожного з батьків і психологічний стан усіх членів сім’ї.

«Наше відділення надає допомогу не тільки за власними зверненнями родин, а й за рекомендацією медичних та освітніх закладів або рішенням комісії з питань захисту прав дитини. У нас працюють психолог, логопед і фахівці з соціальної роботи, які допомагають створити найкращі умови для дитини», — зазначила завідувачка відділення Інна Копиленко.

Дар’я Грива, яка скористалася послугами відділення під час судової справи щодо визначення місця проживання сина, зазначила: «Я дуже вдячна за людське і привітне ставлення, глибоке розуміння моєї проблеми, яке отримала. Кожна зустріч тривала приблизно годину, включала анкетування та тестування».

З початку 2024 року послугами «Служби підтримки сім’ї» скористалася 61 родина, де виховуються 92 дитини.

Контакти Центру соціальної підтримки «Обійми»: вул. Яскрава, 41, тел. 097-449-37-53.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook