ГоловнаЕкономіка

«Укрметиз» просит Тимошенко помочь вернуть 90 млн. гривен НДС

(ИА «Новый мост», Алена Коробка) Объединение метизных предприятий Украины «Укрметиз» обратился через средства массовой информации с открытым письмом к Премьер-министру Юлии Тимошенко с просьбой помочь вернуть 90 млн. гривен налога на добавленную стоимость.

Об этом говорится в открытом письме, текстом которого располагает ИА «НОВЫЙ МОСТ».

«Предприятия… вынуждены обратиться к Вам с открытым письмом через прессу, потому что мы считаем, что все наши предыдущие обращения теряются в чиновничьих коридорах и не попадают непосредственно Вам в руки. Вы много делаете и начинаете позитивные изменения для оздоровления украинской экономики. Но вопрос хронического невозврата государством НДС предприятиям-экспортерам до сих пор остается без внимания. Кроме безрезультатных разговоров со стороны высших должностных лиц с лозунгами и обещаниями ничего не делается, а состояние предприятий только ухудшается», - сказано в письме.

По мнению «Укрметиз», ситуацию с невозвратом НДС усугубляет запрет с 2008 года предприятиям-экспортерам использовать векселя на невозвращенный НДС во время импорта товаров для производства. В настоящее время задолженность государства метизным предприятиям составляет около 90 млн. гривен.

«Для металлопроизводящих предприятий эта сумма равняется объему оборотных средств, необходимых для приобретения месячной нормы катанки (основного сырья для производства металлоизделий), - сказано в письме.

«Укрметиз» просит Тимошенко срочно вмешаться в ситуацию, иначе может остановиться экспорт металлоизделий, предприятия свернут производство, государство потеряет часть ГМК, бюджет – налоги, а люди – рабочие места.

Ниже ИА «Новый мост» публикует полный текст открытого письма. 

Кому вигідне знищення національного металовиробництва ?!

Підприємства четвертої завершальної підгалузі гірничо-металургійного комплексу (ГМК) України, які виробляють багатотисячну номенклатуру життєво необхідної для держави та експортно привабливої високотехнологічної продукції (різноманітні види дроту, канатів, електродів, сіток, цвяхів, фібри і т. ін.) вимушені звернутися до Вас з відкритим листом через пресу, тому що ми вважаємо, що усі наші попередні звернення губляться у чиновних коридорах та не потрапляють безпосередньо на Ваші очі.  Ми бачимо, що Ви багато чого робите та започатковуєте позитивні зміни задля оздоровлення української економіки. Але питання щодо хронічного неповернення державою ПДВ підприємствам-експортерам, і досі залишається без уваги. Окрім безрезультатних розмов з боку високопосадовців з гаслами та обіцянками, нічого не робиться, а стан підприємств тільки погіршується. Так наприклад, з початку цього року підприємствам-експортерам заборонено використовувати векселі на неповернений державою ПДВ під час імпорту товарів для виробництва, що остаточно відібрало у підприємств можливість хоч частково використати неповернене державою ПДВ.  На сьогоднішній день загальна сума заборгованості держави підприємствам об’єднання “Укрметиз” складає майже 90,0 млн.грн. Для металовиробних підприємств це дорівнює обсягам обігових коштів, потрібних для придбання місячної потреби катанки (основної сировини для виробництва металовиробів). Навіть при наявності судових рішень щодо відшкодування належного підприємствам ПДВ, можновладці на це не зважають та ПДВ не відшкодовують.  Виходить так, що держава свідомо шляхом неповернення ПДВ змушує підприємства брати додаткові кредити, при цьому якісь структури використовують затримані кошти підприємств, а банки заробляють на відсотках. Як відомо, кредити в Україні у декілька разів дорожчі, ніж за кордоном, і фактично банківська система збагачується за рахунок виробників, а умови для збагачення банків створює держава хронічною несплатою ПДВ. То кому ж вигідно залишати підприємства-експортери без обігових коштів? Безумовно тим структурам, на чиїх рахунках затримується неповернене ПДВ та тим чиновникам, які лобіюють інтереси комерційних банків та через великі кредити роблять виробників заручниками цих банків. Відповідно, збільшується ціна на металопродукцію та втрачається її конкурентоспроможність як на вітчизняних, так і на світових ринках збуту.  Шановна Юліє Володимирівно, просимо Вас терміново втрутитися в ситуацію, бо якщо найближчим часом проблема повернення ПДВ державою не буде вирішена, експорт металовиробів просто припиниться, підприємства згорнуть виробництво через відсутність обігових коштів, держава втратить частину ГМК, бюджет податки, а люди робочі місця. Генеральний директор об’єднання “Укрметиз”,  професор, доктор техн.наук Буравльов І.Б.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook