ГоловнаЕкономіка

Валютні операції у готівці дозволені: який курс куплі-продажу

З 14 квітня банкам дозволено продавати іноземну валюту населенню. Щоправда, стосується це тільки готівкових операцій. Відповідна зміна внесена постановою Правління Національного банку України від 14 квітня 2022 року № 71 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18», повідомляє «Урядовий портал».

На такий крок Нацбанк пішов, аби зменшити можливості для функціонування ринку нелегальних валютообмінних операцій, а від так й знизити ризики для громадян.

«Водночас для запобігання тиску на валютний ринок НБУ передбачив, що уповноважена установа може здійснювати продаж готівкової валюти клієнтам у межах різниці між загальними обсягами купленої нею готівкової іноземної валюти та проданої. Така різниця розраховуватиметься, починаючи з 13 квітня 2022 року», - йдеться у повідомленні.

Даною постановою Нацбанк прописав й особливості курсі готівкових валют для операцій уповноважених установ із клієнтами, зокрема:

  • курс продажу готівкової валюти уповноваженими установами може відхилятися не більше ніж на 10% від офіційного курсу НБУ на день здійснення операції;
  • курс купівлі готівкової валюти уповноваженими установами не має бути нижчим за офіційний курс НБУ на день здійснення операції.

У Нацбанку також нагадують, що продаж безготівкової валюти банками клієнтам–фізичним особам і надалі заборонений, крім виключень, визначених постановою №18 від 24 лютого 2022 року (зі змінами).

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook