Податкові інновації в умовах воєнного стану: аналіз Закону України #3219-IX від 30.06.2023

Сьогодні, 19 вересня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Новації для платників податків, передбачених Законом України від 30.06.2023 #3219-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

У прес-конференції взяв участь:

  • Начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб - підприємців управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Іван Саранцев.

Законом України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено важливі зміни в системі оподаткування платників єдиного податку. Про це у ході онлайн-конференції повідомив начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб - підприємців управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Іван Саранцев.

Згідно з цим законом, з 1 серпня 2023 року платники єдиного податку першої та другої груп зобов’язані сплачувати єдиний податок. Проте, виняток робиться для підприємців, чия податкова адреса розташована на територіях, де тривають бойові дії або тимчасово окупованих територіях. Для таких платників надається право не сплачувати єдиний податок до моменту завершення активних бойових дій. Перелік таких територій визначається Кабінетом Міністрів України.

«Спрощена система оподаткування з особливостями оподаткування (третя група 2 відсотки) діє з 1 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року. Після закінчення цього періоду платники автоматично повертаються до системи оподаткування, якою користувалися до переходу на спрощену систему»,- повідомив податківець.

Новостворені платники, які з дати державної реєстрації перейшли на спрощену систему оподаткування з особливостями автоматично переведені на третю групу із ставкою 5 відсотків.

«З 1 серпня 2023 року платники єдиного податку першої, другої та третьої групи за ставкою п’ять відсотків доходу, мають право змінити свою групу єдиного податку, за винятком третьої групи зі ставкою єдиного податку у розмірі, визначеному п. п. 1 п. 293.3 ст. 293 Кодексу, шляхом подання заяви до 31.08.2023 (включно). Такі платники будуть вважатись платниками єдиного податку з 1 серпня 2023 року»,- пояснив спеціаліст.

Потрібно враховувати, що дохід, отриманий під час дії спрощеної системи оподаткування з особливостями, не включається до обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку.

Іван Саранцев зазначив, що у 2023 році граничний обсяг доходу для платників єдиного податку відсотків визначається пропорційно до кількості календарних місяців поточного календарного року, протягом яких платник єдиного податку не застосовував спрощену систему з особливостями оподаткування.

«Наприклад, платник з 01.01.2023 по 31.07.2023 застосовував спрощену систему оподаткування з особливостями (3 група 2 відсотки) з 01.08.2023 повернувся на 3 групу 5 відсотків. Розрахунок граничного обсягу доходу до кінця 2023 року (7 818 900грн.ліміт /12 місяців)*5 місяців = 3 257 875 грн»,- роз’яснив фахівець.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook