Оподаткування доходу, отриманого фізичними особами від надання нерухомого майна в оренду

Сьогодні, 30 липня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Оподаткування доходу, отриманого фізичними особами від надання нерухомого майна в оренду».

У прес-конференції взяв участь:

  • Начальник Соборного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Євгеній Бардах.

На сьогоднішній день, ситуація з орендованим житлом стала однією з актуальних тем, тому Головне управління Державної податкової служби (ДПС) Дніпропетровської області нагадує громадянам про необхідність декларування доходів, отриманих від оренди нерухомості. Про це йшла мова у ході онлайн-конференції.

«Наразі тема орендованого житла досить актуальна. На сьогоднішній день частина території нашої держави тимчасово окупована, на частині ведуться бойові дії. Початок активних бойових дій та запровадження воєнного стану в Україні спонукають громадян лишати свої домівки в пошуках безпеки та захисту. Багато таких громадян знайшли свій прихисток у Дніпропетровській області, що призвело до значного попиту на орендоване житло»,- говорить начальник Соборного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Євгеній Бардах.

Саме тому, ГУ ДПС у Дніпропетровській області, хоче звернути увагу громадян, що відповідно до пп. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню, зокрема, підлягають доходи від надання в оренду нерухомого майна іншій фізичній особі. При цьому, підлягають декларуванню доходи, отримані від надання в оренду не лише квартир, будинків, кімнат, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Такі доходи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором – 1,5%. 

«Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного кварталу»,- проінформував податківець.

Також він додав, що сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації. Таким чином, у разі отримання доходів від надання нерухомості в оренду протягом 2023 року граничні терміни сплати податкових зобов’язань припадають за 1 квартал – на 10.05.2023, за 2 квартал – 09.08.2023, за 3 квартал – 09.11.2023, за 4 квартал – 09.02.2024. Термін подання декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік – до 01.05.2024.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається фізичною особою до державної податкової інспекції за місцем своє реєстрації в один із таких способів:

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • поштою з повідомленням про вручення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі, скориставшись приватною частиною сервісу «Електронний кабінет».

«У разі звернення платника фахівці податкової служби надають консультативну допомогу з питань заповнення податкової декларації»,- зазначив Євгеній Бардах.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook