Проблема легалізації заробітної плати та погашення заборгованості: роз’яснення Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Сьогодні, 31 травня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Проблема легалізації заробітної плати та погашення заборгованості: роз’яснення Головного управління ДПС у Дніпропетровській області».

У прес-конференції взяла участь:

  • Заступник начальника Соборного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Анжеліка Куликова. 

Питання легалізації заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати є одним із важливих завдань податкових органів. Тому головне управління ДПС у Дніпропетровській області постійно надає роз’яснення працівникам та роботодавцям стосовно вимог законодавства щодо офіційного оформлення найманої праці, та про те, що не задекларована праця позбавляє найманих працівників можливості захисту своїх інтересів, таких як, втрату пенсії у майбутньому, відсутність допомоги по безробіттю, незахищеність в разі нещасних випадків на виробництві, відсутність щорічної відпустки з її оплатою, тощо. Про це у ході прес-конференції повідомила заступник начальника Соборного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Анжеліка Куликова.

Керівники підприємств та суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні особи, повинні своєчасно укладати трудові договори з найманими працівниками, вчасно виплачувати заробітну плату у строки встановлені відповідно до чинного законодавства.

«Нажаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам трудового законодавства. Не задекларована праця сприяє ухиленню від сплати податків, а відповідно і позбавляє бюджет коштів, необхідних для забезпечення збройних сил України та підтримки громадян, які постраждали від збройної агресії. Одна із проблемних тем при відпрацюванні легалізації заробітної плати, це нарахування заробітної плати на рівні мінімальної. Значний відсоток роботодавців відображають нарахування у податкових розрахунках близько 6700 -6900 гривен. При тому, що середньогалузеві показники вище»,- говорить спеціалістка.

На зустрічах з територіальними громадами Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області обговорюється, що основним бюджетоутворюючим податком громад є – податок на доходи фізичних осіб. Зростання надходжень цього податку дуже важливо, як для державного так і місцевих бюджетів територіальних громад, тому доведення до середньогалузевого показника по області заробітної плати по окремим галузям, є одним із актуальних питань.

«У січні-квітні 2023 року до місцевих бюджетів області мобілізовано податку на доходи фізичних осіб майже 8,9 – мільярдів гривен, що на 1,9 мільярда гривен більше, ніж за аналогічний період минулого року. Темп росту сплати ПДФО складає 126,4 відсотка. Такі результати досягнуті також і за рахунок залучення додаткових джерел до оподаткування»,- пояснила Анжеліка Куликова.

Вона також зазначила, що протягом 2023 року Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з метою недопущення фактів “тіньової” зайнятості та порушень законодавства про оплату праці з суб’єктами господарської діяльності, як результат оформлено трудові відносини з найманими працівниками та до бюджету надійшло більше 3 мільйонів гривен податку на доходи фізичних осіб. За результатами підвищення розміру заробітної плати, додаткові надходження склали майже 1 мільйон гривен податку. Погашено заборгованості із сплати податку майже 40 млн грн.

«Проаналізувавши подані податкові розрахунки 4 ДФ за 4 квартал 2022 року, встановлено, що середній рівень заробітної плати на підприємствах Дніпропетровської області складає майже 12,0 тис.грн.»,- інформує фахівчиня.

Розподіливши дані нарахованої заробітної плати в розрізі видів економічної діяльності, встановлено, що вище середнього по області мають такі галузі, як :

  • добувна промисловість і розроблення кар’єрів – 12,3 тис.грн.;
  • постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 14,7 тис.грн.;
  • водопостачання, каналізація, поводження з відходами- 12,4 тис.грн.;
  • фінансова та страхова діяльність – 14,8 тис.грн.
  • державне управління та оборона – 15,9 тис.грн.
  • освіта – 12,7 тис.грн.

Але, також є і такі, де нарахування склали менше середньо обласного рівня , наприклад:

  • сільське господарство, лісове господарство – 10,0 тис.грн.;
  •  будівництво – 8,3 тис.грн.

«Сподіваємося, на відповідальне ставлення роботодавців Дніпропетровської області до оформлення трудових відносин з найманими працівниками протягом 2023 року»,- акцентувала заступник начальника Соборного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Анжеліка Куликова.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook