Важливі аспекти при проведенні розрахункових операцій

Сьогодні, 20 жовтня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Порядок застосування РРО/ПРРО».

У прес-конференції взяв участь:

  • Заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник.

Заступник начальника відділу якості перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник повідомив, що під час дії воєнного стану Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області продовжує працювати та надавати послуги суб’єктам господарювання та громадянам.

Спеціаліст розповів, що одним з актуальних питань, які турбують бізнес та звичайних споживачів є необхідність суб’єктів господарювання використання при розрахункових операціях належним чином зареєстрованої касової техніки та проведення фактичних перевірок податковою службою під час дії воєнного стану.

«Звертаю увагу, що всі суб’єкти господарювання повинні бути обізнані в вимогах Закону №265 «Про застосування РРО в сфері торгівлі громадського харчування та послуг». Якщо у представників бізнесу виникають питання в сфері практичного застосування касової техніки та проведення фактичних перевірок, у них є можливістьзвернутись до профільного підрозділу на телефон гарячої лінії який зазначено на сайті ГУ ДПС у Дніпропетровській області»,- сказав Роман Дудник. 

Щодо діючих норм законодавства, яке стосується використання касової техніки

З 01 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання, окрім платників єдиного податку І групи повинні в своїй діяльності при проведенні розрахункових операцій використовувати належним чином зареєстровану касову техніку.

Фахівець підкреслив, що в Законі відсутня норма про звільнення суб’єктів господарювання від використання належним чином зареєстрованої касової техніки.

Додамо трохи історії редакцій Закону №265, а саме:

  • в редакції з 01.01.2017 до 20.10.2019 до СГ за порушення проведення розрахунків застосовувались санкції за вчинене вперше лише 1 грн., за вчинене вдруге 100% від таких операцій;
  • в редакції з 20.10.2019 до 01.10.2022 року за вчинене вперше 10%, за вчинене вдруге 50%;
  • в редакції з 01.01.2022 року за вчинене вперше 100%, за вчинене вдруге 150%;

Також під час дії воєнного стану знято всі обмеження щодо проведення фактичних перевірок. Але законодавством було додано додатковий пункт 12 в прикінцеві положення Закону №265 в якому зазначено, що на час дії воєнного стану до суб’єктів господарювання тимчасово не застосовуються штрафні фінансові санкції за порушення вимог Закону №265, крім продажу підакцизних товарів.

«З аналізу даної норми можливо дійти висновку, що після завершення дії воєнного стану, суб’єкти господарювання не звільняються від відповідальності та до них необхідно застосувати відповідні штрафні санкції»,- зауважив заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник.

Законом №3219 (Законопроект 8401) внесено зміни в Закон №265, а саме в п.2 ст.3 та прикінцеві положення п.12, також додано п.15.

«В п.12 зазначено, що суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог цього Закону, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор»,- роз'яснив податківець.

В п15 зазначено, що у період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи, невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання застосовується у таких розмірах:

  • 25 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 50 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Аналіз вищезазначених норм вказує на те, що законодавством передбачено зменшення навантаження на бізнес, для великої кількості суб’єктів господарювання за період з 01.01.22 до 01.10.23 при вчиненні порушень вимог Закону №265 взагалі прибрано застосування відповідальності. Вищезазначені норми законодавства націлені на сумлінне виконання суб’єктами господарювання вимог Закону №265, а також було достатньо надано часу для підготовки бізнесу до обов’язкового використання касової техніки при проведенні розрахункових операцій.

«Зі сторони податкової служби ми проводимо дуже багато заходів в роз’яснювальній роботі та готові допомогти працювати суб’єктам господарювання у правовому полі. Мета податкової служби не в кількості виявлених порушень та сум штрафних фінансових санкцій, а у відсутності серед суб’єктів господарювання порушень вимог Закону №265, кількості зареєстрованої касової техніки, збільшення сум виторгів на господарських одиницях, захисту громадян в отримання якісних послуг та продукції»,- резюмував заступник начальника відділу якості перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook