Актуальна інформація щодо запобігання порушенням законодавства при виплаті доходів у вигляді заробітної плати

Сьогодні, 29 лютого, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Актуальна інформація щодо запобігання порушенням законодавства при виплаті доходів у вигляді заробітної плати».

У прес-конференції взяв участь:

  • Начальник відділу перевірок податкових агентів управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Артем Ключніков.

Питання легалізації заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати є одним із важливих завдань податкових органів. Податкова служба Дніпропетровщини разом з органами Держпраці, місцевого самоврядування постійно проводить роз’яснювальну роботу щодо дотримання суб’єктами господарювання законодавства про працю. Про це у ході онлайн-конференції повідомив начальник відділу перевірок податкових агентів управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Артем Ключніков.

«На жаль відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам трудового законодавства. Погоджуючись на роботу, яка офіційно не оформлена або не повністю оформлена відповідно до чинного законодавства, працівники повинні розуміти про втрату соціальних гарантій, таких як: втрату пенсії у майбутньому, відсутність допомоги по безробіттю, незахищеність в разі нещасних випадків на виробництві, відсутність щорічної відпустки з її оплатою, тощо»,- говорить податківець.

Офіційне працевлаштування найманих  працівників - обов’язок роботодавця. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та поданого повідомлення про прийняття працівника на роботу.

«Закликаємо роботодавців дотримуватися вимог трудового законодавства та легалізувати трудові відносини зі своїми працівниками у найкоротший термін щоб уникнути фінансових санкцій. Вигідніше офіційно оформити працівника, аніж, у разі виявлення незадекларованої праці, заплатити значний штраф»,- акцентує Артем Ключніков.

Який порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками?

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:

  • укладення трудового договору;
  • оформлення наказу про прийняття на роботу;
  • повідомлення Державної податкової служби.

Які переваги офіційного працевлаштування для працівників ?

За словами спеціаліста, з моменту підписання трудового договору найманий працівник – це працівник, який має трудові права й соціальні гарантії, а саме:

  • гідні та безпечні умови праці;
  • нормований робочий час;
  • оплачувані та неоплачувані відпустки;
  • регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної;
  • можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію;
  • захист від незаконного звільнення;
  • страхові виплати в разі непрацездатності;
  • пільги для неповнолітніх;
  • додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми;

Яка відповідальність за порушення трудового законодавства?

Відповідно  до ст. 265 Кодексу законів про працю України  юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю зокрема несуть наступну відповідальність за порушення трудового законодавства за:

  • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати
  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у двократному розмірі мінімальної заробітної плати.

До компетенції якого органу відносяться питання нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення?

Державна служба України з питань праці - є центральним органом виконавчої влади, яка реалізує в т.ч. державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення. Відповідно до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення саме підрозділи Держпраці наділені повноваженнями щодо застосування штрафних санкцій до порушників.

«Державна  податкова служба на постійній основі взаємодіє з Державною службою України з питань праці, та у разі виявлення в ході проведення перевірок порушень законодавства про працю, надсилає такі матеріали до останньої. Акт перевірки ДПС, її територіального органу, у ході якої виявлені порушення законодавства про працю є підставою для застосування штрафних санкцій»,- інформує фахівець.

Динаміка надходжень податку на доходи фізичних осіб?

Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів територіальних громад області є саме податок на доходи фізичних осіб (далі ПДФО). Завдяки легалізації заробітної плати можливе додаткове збільшення податкових надходжень.

«Надходження податку, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати за 2023 рік склали 22,7 млрд. грн. В порівнянні з минулим роком надходження збільшились на 1,2 млрд.грн. Такі результати досягнуті ГУ ДПС у Дніпропетровській області  також і за рахунок залучення додаткових джерел до оподаткування, проведення індивідуально-роз’яснювальної роботи серед платників податків з питання питань дотримання норм законодавства про оплату праці, тощо»,- розповів Артем Ключніков.

Також він додав, що протягом 2023 року надійшла інформація щодо 120 платників, які використовують працю найманих працівників без належного оформлення. За результатами вжитих заходів укладено трудові угоди з 130 особами.

Мінімальна  заробітна плата, який розмір  у 2024 році?

Мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється і переглядається (на рівні Держави) відповідно до статей 9 і 10 Закону України "Про оплату праці" та не може бути нижчим від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

«Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Мінімальна заробітна плата в Україні сьогодні складає 7100 грн. на місяць»,- повідомив податківець.

При цьому, він зазначив, що середня заробітна плата по Дніпропетровській області коливається від 14479 грн до 16500 грн. на місяць.

Як звітувати до ДПС з питань нарахування та виплати заробітної плати?

Для того, щоб відзвітувати до ДПС за нараховану та виплачену заробітну плату найманим працівникам та сплачені ПДФО, ВЗ та ЄСВ, роботодавець подає до ДПС Податковий розрахунок  сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Такий Розрахунок подається щоквартально, протягом 40 днів після завершення звітного кварталу. Наприклад за 1 квартал 2024 року звіт необхідно відправити до податкової не пізніше 10 травня 2024 року.

«Перед відправкою обов’язково необхідно перевіряти правильність відображення ознак доходу у відповідності до характеру нарахованого доходу відповідно до Довідника ознак доходів, а також обов’язково перевіряти заповнення всіх граф додатку 4-ДФ, зокрема в частині сум нарахованого/виплаченого доходу та нарахованих та перерахованих податків»,- зазначив начальник відділу перевірок податкових агентів управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Артем Ключніков.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook