Досягнення та виклики: звіт керівниці податкової служби Дніпропетровщини за 2023 рік

Сьогодні, 29 січня, відбулася онлайн-конференція в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталі Федаш, на якій йшлося про підсумки роботи податкової служби регіону за 2023 рік.

«Сьогодні, за традицією, що склалася, підводимо підсумки роботи податкової служби Дніпропетровщини за минулий 2023 рік. Він був непростим. Другий рік випробувань для нашої країни та кожного з нас. Другий рік боротьба за мир, свободу, незалежність, за життя та щасливе майбутнє. Хочу зазначити, що наш колектив з перших днів війни працює у штатному режимі. Команда податківців області продовжує виконувати одне із важливих на сьогодні завдань – забезпечення стабільного наповнення бюджетів. У нелегкий для нашої держави час податки, збори і платежі стають однією з найбільш важливих складових фінансової стабільності країни, забезпечують її обороноздатність та соціальну підтримку громадян»,- сказала очільниця Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Вона повідомила, що протягом минулого року платниками області до бюджетів усіх рівнів спрямовано майже 76,1 млрд гривень. У порівнянні з 2022 роком позитивна динаміка складає понад 6,4 млрд грн, або 9,2 відсотки.

До державного бюджету надійшло майже 34,14 млрд гривень. Це на понад 4,1 млрд грн, або на 13,7 відсотків, перевищує надходження 2022 року. 

До місцевих бюджетів територіальних громад платники спрямували майже 41,93 млрд грн, що на понад 2,3 млрд грн більше ніж за підсумками 2022 року. Темп росту надходжень – 105,9 відсотків.

Левову частку надходжень до місцевих бюджетів, а саме 65,2 відсотки, складає податок на доходи фізичних осіб. У минулому році від платників Дніпропетровщини до бюджетів тергромад надійшло понад 27,3 млрд грн ПДФО, темп росту до 2022 року склав 104,9 відсотків.

Місцеві бюджети області у 2023 року отримали:

  • понад 6,4 млрд грн земельного податку та орендної плати, темп росту – 122,0 відсотки;
  • понад 4,7 млрд грн єдиного податку, темп росту – 121,5 відсотків.

При цьому, до бюджету м. Дніпра у минулому році надійшло 13,2 млрд грн податків і зборів. Це на 0,9 млрд грн, або на 7,6 відсотків, більше надходжень 2022 року.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом 2023 року надійшло понад 31,8 млрд гривень. У порівнянні з 2022 роком надходження зросли майже на 4,0 млрд грн, або на 14,2 відсотки.

Отже, як бачимо, платниками Дніпропетровщини забезпечена не тільки стабільна сплата податків і зборів, а і зростання їх надходжень.

Наталі Федаш подякувала усім платникам, які сумлінно сплачують податки: «Завдяки їх відповідальній громадянській позиції та патріотизму бюджети стабільно отримують такі необхідні кошти для Збройних Сил України та соціальних виплат громадянам. Дякуємо платникам за фінансову підтримку не тільки нашого регіону, а і всієї держави».

«ГУ ДПС у Дніпропетровській області завжди відкрите до комунікацій з бізнесом,- зазначає очільниця податкової служби. - Співпрацюємо на принципах партнерства, поваги та довіри. Для нас важлива співпраця з кожним платником податків. Протягом 2023 року значно зросла кількість проведених з бізнесом та громадськістю регіону зустрічей і склала понад 14,8 тисяч».

Дієва форма проведення роз’яснювальної роботи з платниками – організація інформаційно-роз’яснювальних кампаній. Так, з серпня минулого року активно проводилась широкомасштабна кампанія щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Вона, зокрема передбачала роз’яснення з питань застосування РРО та програмних РРО. За період проведення кампанії (з 05.08.2023 по 31.12.2023) зареєстровано майже 17,7 тисяч програмних РРО та понад 3,4 тисяч РРО. Це у 2,7 рази більше кількості зареєстрованих програмних РРО та в 1,4 рази – зареєстрованих РРО ніж до кампанії, тобто за період з 01.01.2023 до 05.08.2023.

З метою надання платникам допомоги у вирішенні нагальних питань, які виникають у їх діяльності, у податковій області налагоджена робота комунікаційної податкової платформи. Це ефективний інформаційний майданчик для оперативної та якісної комунікації з громадськістю і бізнес-спільнотою, зокрема і шляхом проведення зустрічей у різних форматах.

Для інформаційної підтримки платників працюють телефони «гарячих ліній». Наразі вони охоплюють 19-ть напрямків роботи. Це, наприклад, реєстрація: податкових накладних, платників податків та РРО; оподаткування фізичних осіб, погашення податкового боргу. Усі номери телефонів «гарячих ліній» розміщені на нашому субсайті та на сторінці соціальної мережі Фейсбук.

«Продовжує активну роботу наш мобільний Центр обслуговування платників (ЦОП). Протягом 2023 року ним здійснено понад 1,4 тисяч виїздів до територіальних громад та надано понад 4,1 тисяч адміністративних і понад 2,7 тисяч інших послуг. При цьому, мобільним ЦОПом здійснено 730 адресних виїздів до маломобільних груп населення, під час яких надано понад 1,0 тисячі адміністративних послуг»,- проінформувала Наталі Федаш.

У межах реалізації Меморандуму про співпрацю та взаємодію між Дніпропетровською облдержадміністрацією та Головним управлінням ДПС у Дніпропетровської області з метою об’єднання зусиль для координації дій у підвищенні якості сервісного обслуговування платників у минулому році запроваджено чергування фахівців податкової служби області у приміщеннях Центрів надання адміністративних послуг області для приймання відвідувачів і надання адміністративних послуг.

«Попереду – нові завдання, плани. Ми і надалі будемо приділяти увагу проведенню роз’яснювальної роботи серед платників податків з нагальних питань. Команда податківців Дніпропетровщини завжди готова плідно співпрацювати з платниками, які ведуть бізнес чесно та прозоро»,- резюмувала в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталі Федаш.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook