ГоловнаCуспільство

Якісний електронний сервіс від ДПС сприяє позитивній динаміці наповнення бюджетів, - Ганна Чуб

В понеділок, 30 листопада, відбулась інтернет-конференція начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганни ЧУБ на тему «Якісний електронний сервіс від ДПС сприяє позитивній динаміці наповнення бюджетів»

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) повідомляє, що 30.11.2020 на платформі ІА «Мост-Днепр» відбулася інтернет-конференція начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганни ЧУБ на тему «Якісний сервіс від ДПС сприяє позитивній динаміці наповнення бюджетів».

Ганна Чуб акцентувала увагу на тому, що сучасна людина не може обійтися без Інтернет-простору. А використання новітніх інформаційних технологій та електронних сервісів ДПС України дозволяє платникам своєчасно формувати та подавати звітність без особистого відвідування податкової служби, сплачувати податкові зобов’язання, оперативно отримувати адміністративні послуги та інформацію щодо змін у податковому законодавстві.

«У січні – жовтні 2019 року платниками Дніпропетровщини отримано адміністративних послуг в електронному вигляді 22 000 (або 8 %), а у аналогічному періоді 2020 року цей показник виріс майже у два рази і склав 41 000 (або 17 %).

Таке збільшення свідчить про позитивну динаміку в отриманні платниками послуг в електронному вигляді. Платники все більше надають перевагу дистанційним комунікаціям з податковими органами, адже дистанційний формат спілкування є безпечним і комфортним, доступ до послуг отримується цілодобово

В свою чергу якісний електронний сервіс від ДПС сприяє роботі з платниками щодо наповнення бюджетів та направлений на розвиток бізнесу та інвестиційної привабливості Дніпровського регіону», – зазначила очільниця ГУ ДПС.

На інтернет-конференції розглянуті питання, пов’язані з роботою електронних сервісів ДПС.

Питання 1. Хочу отримати відповідь на таке питання: сину 14 років і йому необхідно отримати паспорт громадянина України, але реєстраційного номера облікової картки в нього немає. Як вирішити цю проблему без затрат часу?

Відповідь: Для Державної податкової служби України на сьогодні пріоритетом залишається розвиток електронних сервісів. Саме тому ДПС активно долучилася до впровадження нового експериментального проєкту «Е-малятко», який стартував на початку 2020 року. За допомогою сервісу батькам можливо зареєструвати новонароджену дитину в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків під час державної реєстрації народження.

Крім того, за допомогою комплексної послуги «ІD-14» можливо отримати дві послуги за однією заявою – оформлення паспорта громадянина України вперше та реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОК ПП).

Для цього ДПС розроблено новий Web-сервіс, через який здійснюється прийом заяв для реєстрації дитини в Державному реєстрі. Ці заяви надходять безпосередньо від Державної міграційної служби (ДМС). ДПС присвоює РНОК ПП та відправляє його до ДМС для внесення до паспорта громадянина України у формі картки. Завдяки новому сервісу спрощено процедуру отримання РНОК ПП під час отримання паспорта.

Питання 2. У мене питання: чи є можливість дистанційно отримати витяг щодо стану розрахунків з бюджетом?

Відповідь: З метою реалізації вимог ст. 421 Податкового кодексу України в інформаційно-телекомунікаційній системі «Електронний кабінет» (https://саbіnеt.tах.gov.ua/) запроваджено електронний сервіс з використанням якого платники мають можливість доступу у режимі реального часу до даних інтегрованих карток платників, а також отримання підтверджуючого документу щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення (Витяг).

Доступ в Електронному кабінеті до показників інтегрованих карток дозволяє платнику безперешкодно у дистанційному режимі володіти інформацією щодо повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення, а також проводити звірення відповідності даних бухгалтерського обліку платника та даних органу ДПС.

Платник має можливість надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення за даними органів ДПС (далі – Запит) через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

Відповідь на Запит платнику надсилається через Електронний кабінет не пізніше п’ятнадцяти робочих днів з дня його отримання у вигляді витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення за формою «J/F 400203» (далі – Витяг).

Витяг формується за період вибраний платником при створені Запиту з урахуванням строків давності, станом на дату відправлення Запиту до органів ДПС.

Питання 3. Хочу підписатись на Telegram-канал ДПС України. Яку інформацію я зможу отримувати?

Відповідь: Telegram-канал ДПС України (https://t.me/tax_gov_ua) у більш зручному та мобільному форматі надає можливість платникам отримувати ексклюзивні матеріали, інфографіки, все про сервіси податкової, анонси, роз’яснення та коментарі фахівців.

Питання 4. В ДПС України з’явився новий електронний сервіс «infoTAX». Що це за сервіс і чи можливо за допомогою нього оперативно отримати інформацію про суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Відповідь: З листопада 2020 рокуДержавною податковою службою України запроваджено електронний сервіс – «InfoTAX» («InfoTAX»)

Через месенджери Telegram та Viber платники податків мають можливість отримувати інформацію про:

► стан розрахунків з бюджетом;

► реєстраційні та облікові дані;

► про результати обробки документів;

► про строки подання звітності та сплати податків.

Для покращення роботи електронного сервісу пропозиції та зауваження до нього просимо надсилати на адресу infozvit@tax.gov.ua.

Наступний етап сервісу буде запроваджено з січня 2021 року та надаватиме такі можливості:

► передзаповнення звітності для платників єдиного податку,

► перехід до сплати податків у «два кліки»,

► оповіщення про виникнення податкового боргу, а також про можливість виникнення податкового боргу у разі несвоєчасної сплати.

Для доступу до сервісу необхідно у відповідному месенджері (Telegram, Viber) знайти InfoTAX, в якому перейти за посиланням до Електронного кабінету для ідентифікації та завершення налаштування нового сервісу.

«InfoTAX» – це продовження розпочатого ДПС курсу на максимально дистанційне спілкування з платниками податків та якісно новий рівень послуг. Комфортність спілкування з податковою службою, швидкість та зручність отримання податкової інформації через «InfoTAX» є не просто черговим кроком ДПС у напрямі цифровізації, а відповіддю на запит платників у мобільності отримання послуг.

Також користувачі InfoTAX можуть просто та швидко отримати інформацію з СЕА ПДВ про:

► суми, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних;

► суми залишку на електронному рахунку Казначейства.

ДПС продовжує працювати над створенням нових сервісів для зручності і комфорту при взаємодії платників з податковими органами.

Питання 4. Мене цікавить питання реєстрації програмного РРО?

Відповідь: Для реєстрації програмного РРО (ПРРО), суб’єкту господарювання необхідно перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.

Здійснити реєстрацію програмного РРО можна з використанням сервісу ДПС України «Електронний кабінет». Для цього за допомогою особистого електронного ключа здійснюється вхід до приватної частини Електронного кабінету. Для реєстрації ПРРО знаходимо та створюємо електронний документ за формою № 1-ПРРО «Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій». Заповнюємо заяву, зазначивши всі відповідні дані. При відсутності помилок, зберігаємо, підписуємо та направляємо заяву на обробку. Згодом перевіряємо отримання відповідної квитанції з інформацією «документ прийнято». Наступним кроком буде подання Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за відповідною формою. Після успішного завершення даних операцій здійснюємо завантаження програмного забезпечення ПРРО з офіційного вебпорталу ДПС.

ДПС України процедуру реєстрації ПРРО пропонує за 5 кроків:

1. Для початку роботи з програмним РРО необхідно, перш за все, отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. ДПС такі ключі видає безкоштовно (термін отримання – 2 хв, термін дії КЕП – 2 роки).

2. Потім потрібно встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності (комп’ютер, смартфон або планшет) за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

3. Зареєструвати касу та касирів.

4. Ввести в ПРРО товари (введення та налаштування номенклатури шляхом сканування, внесення та імпорту даних)

5. Створити чеки (відкрити зміну та почати працювати).

Детально ознайомитися з процедурою реєстрацією ПРРО можна у відеоуроці, який розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України в банері «Програмні РРО»/Відеоуроки.

Питання 5. За допомогою якого сервісу можна знайти інформацію про суб’єктів господарювання, у яких є податковий борг?

Відповідь: На офіційному вебпорталі ДПС працює електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який розміщено на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua/businesspartner).

Для перевірки надійності ділового партнера, зокрема, щодо сумлінності у сплаті податків, достатньо ввести відому інформацію в одне з полів або в обидва поля і система повідомить інформацію щодо відсутності або наявності боргу у платника податків.

Крім того, меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету надає платнику податків з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів.

Питання 6. У мене є переплата по податку на прибуток підприємств. Чи можу я дистанційно подати заяву на повернення коштів?

Відповідь: Добрий день! Для спрощення процедури повернення помилково та/або надміру сплачених платежів діє сервіс ДПС «Е-повернення».

Так, платники податків мають змогу у режимі 24/7, дистанційно подати заяву на повернення коштів через Електронний кабінет в «три кліки».

У головному меню Електронного кабінету необхідно в розділі «Заяви, запити для отримання інформації» із запропонованого переліку вибрати форму Заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (J1302001 – для юридичних осіб або F1302001 – для фізичних осіб).

Після заповнення запропонованих реквізитів Заяви необхідно зберегти її, підписати та відправити територіальному органу ДПС.

Повернення помилково та/або надміру сплачених коштів можливо лише протягом 1095 днів від дати їх сплати та за умови відсутності у такого платника податкового боргу.

«Державна податкова служба надає найбільшу в країні кількість адміністративних послуг. Загалом платники мають можливість отримати 126 адмінпослуг. При цьому кількість відвідувачів Центрів обслуговування платників постійно зменшується. Враховуючи, що податкова служба має досить велике коло користувачів електронних сервісів, ДПС постійно вдосконалює свою роботу по модернізації сервісів і започатковує нові.

Наступний крок, який передбачається реалізувати, спрямований на повну цифровізацію взаємовідносин держави і бізнесу. Це такі основні проекти як Е-резидентство, Е-ліцензії та Е-акциз», – підсумувала Ганна Чуб.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook