ГоловнаCуспільство

«Тариф на доставку газу є динамічним, як і всі інші комунальні послуги»: у «Дніпропетровськгазі» розповіли, як формується ціна за доставку газу

Старший менеджер по продажам Кам’янського відділу АТ «Дніпропетровськгаз» Олександр Товмач розповів, чому споживачам необхідно сплачувати за доставку газу, розтлумачив, як формується тариф та від чого він залежить. А також пояснив, що означає «доставка» газу.

Про це стало відомо під час прес-конференції.

«Оплата за послуги Оператору ГРМ – це життєво необхідний обсяг фінансування, завдяки якому АТ «Дніпропетровськгаз»:

- регулює та підтримує тиск для подачі газу в оселі;

- ремонтує газопроводи та обладнання на них;

- реагує на виклики по телефону 104 та аварійні ситуації;

- лічильники газу: безкоштовна повірка, ремонт, заміна.

Усе це компанія робить для того, щоб безперебійно та безпечно доставляти газ до кожного споживача. АТ «Дніпропетровськгаз» обслуговує 18 тис км газопроводів та 606 тис побутових споживачів», - сказав Олександр Товмач.

Він повідомив, що Дніпропетровськгаз не продає газ, він лише надає послугу з його розподілу. 

«Коли вам необхідно доставити посилку до іншого міста ви сплачуєте і за саму посилку, і за послуги пошти. Тому що ви зацікавлені у тому, щоб посилка не пошкодилася під час доставки, прийшла вчасно та не загубилася по дорозі. Фактично, Дніпропетровськгаз – це і є та сама «пошта», яка відповідає за те, щоб придбаний клієнтами газ надходив до них без перебоїв, вчасно та у потрібному обсязі», - зазначив менеджер.

Олександр Товмач повідомив, що тариф на розподіл природного газу затверджує НКРЕКП. З 1 липня 2020 року за рішенням держрегулятора тариф на доставку газу для АТ «Дніпропетровськгаз» складає 1 гривню 37 копійок за 1 кубометр газу. 

«Як формується тариф на розподіл газу? Тариф на доставку є динамічним, як і тарифи на всі інші комунальні послуги. Він залежить від декількох факторів. По-перше, це розрахунок планових витрат на підтримку газорозподільних мереж в робочому стані, оновлення трубопроводу та газового обладнання. По-друге, тариф залежить від розміру мінімальної заробітної плати та від рівня інфляції, який змінюється протягом року. По-третє, у тариф закладена вартість технологічного газу, яка також може змінюватися», - сказав він.

Таким чином, до структури тарифу на розподіл газу входять виробничі витрати, витрати природного газу, необхідні для його транспортування по мережах, та матеріальні витрати на організацію діяльності газорозподільних компаній з ліцензійних послуг для споживачів, а також витрати на оплату праці та інвестиції.

Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить від обсягів споживання. За основу береться обсяг споживання газу протягом «газового року». Газовий рік - це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. 

«Щомісячний платіж за доставку газу розраховується так: сума кубів газу, спожитого за газовий рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно протягом року», - зазначив Олександр Товмач.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook