ГоловнаCуспільство

Як діяти у разі виявлення радіаційних предметів: поради експерта проекту «КРОК до безпеки»

Після розпаду Радянського Союзу в Україні забутими або покинутими виявились джерела радіації, що використовувались у медицині та на промислових підприємствах. Кількість покинутих джерел - невідомою, проте вони фізично нікуди не зникли, а десь лежать і становлять небезпеку для життя та здоров'я людей.

Начальник служби радіаційної безпеки Дніпровської філії ДСП «Об’єднання «Радон» Алім Галушка розповів, як зрозуміти людині, що предмет, який виявили - радіаційно небезпечний. Про це він розповів в інтерв'ю в рамках проекту з радіаційного обізнаності «КРОК до безпеки».

«Однозначно, за зовнішнім виглядом. Наявність значка - головна ознака. Також можуть бути написи. Радіаційний об'єкт навряд чи буде в дерев'яному або пластиковому ящику. Як правило, це металевий надійний захисний корпус», - розповідає він.

Крім того, Алім Галушка додав, як діяти у разі виявлення радіаційних предметів.

«У разі виявлення, перш за все, потрібно переконатися, що це - радіоактивне джерело. Визначити його можна за зовнішнім виглядом: промислові джерела радіації, як правило, знаходяться в спеціальній упаковці, на якій має бути маркування, написи або знак радіаційної небезпеки. Якщо таке виявляється – з таким об'єктом надалі краще не мати справу, не брати до рук, нічого самостійно не робити. Потрібно відійти подалі і обмежити доступ інших людей до даного предмету, далі - повідомити про знахідку в спеціальні органи (ДСНС або поліцію). Вони знають що робити», - додав Алім Галушка.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook