ГоловнаCуспільство

Чому бюджетні установи Дніпра та області з 1 січня оплачують електроенергію за завищеним тарифом

Чому бюджетні установи Дніпра та області з 1 січня оплачують електроенергію за завищеним тарифом

З 1 січня 2021 року бюджетні установи Дніпра та області з потужністю вище 50 кВт, які не обрали собі постачальника електроенергії на вільному ринку, стали клієнтами постачальника «останньої надії» (ПОН). Це призвело до того, що ці установи використовують електроенергію за підвищеним тарифом на електроенергію в середньому на 25% від ціни постачальників електроенергії на вільному ринку. Серед них КП «Дніпропетровський спеціалізований клінічний медичний центр матері та дитини ім. Проф. М.Ф. Руднєва», КП Кам'янської міськради «Міська лікарня №9», КП «Дніпропетровська багатопрофільна лікарня з надання психіатричної допомоги». Про це повідомили в прес-службі ДТЕК Дніпровські електромережі.

 335 бюджетних установ в Дніпрі та області з 1 січня 2021 роки не вибрали вигідного постачальника на вільному ринку електроенергії, оскільки вчасно не провели тендерні процедури щодо вибору постачальника. Згідно вимог Закону «Про ринок електроенергії», вони стали клієнтами постачальника «останньої надії» (ПОН), з яким можуть співпрацювати не більше 90 днів. При цьому тариф на електроенергію у постачальника «останньої надії» в середньому на 25% вище в порівнянні з іншими постачальниками*. Відзначимо, що в Дніпропетровській області 1566 бюджетних установ вже вибрали постачальника на вільному ринку.

Оператор системи розподілу ДТЕК Дніпровські електромережі стурбований тим, що значна частина бюджетних закладів не провели вчасно тендерні процедури щодо вибору постачальника електроенергії на вільному ринку. Спираючись на дворічний досвід роботи в новому ринку електроенергії, компанія побоюється, що тариф ПОН може стати причиною формування заборгованості за електроенергію у бюджетних установ. У свою чергу, заборгованість може стати причиною припинення електропостачання як з ініціативи постачальника «останньої надії», так і оператора системи розподілу.

Для того щоб купувати електроенергію у незалежного постачальника на вільному ринку за ринковою ціною, всі бюджетні установи повинні укласти договір про постачання електроенергії за вільними цінами. Вибрати постачальника електроенергії можна на сайті ДТЕК Дніпровські електромережі або на сайті НКРЕКП. Після вибору постачальника необхідно звернутися до обраного постачальника з пакетом документів, визначених постачальником. Акцентуємо увагу, що оператор системи розподілу надає послугу розподілу електроенергії і взаємодіє з усіма ліцензованими постачальниками на рівних недискримінаційних умовах.

ДТЕК Дніпровські електромережі звертає увагу бюджетних організацій, що наявність договорів на розподіл і постачання електроенергії (за підсумками вибору постачальника) та оплата за електроенергію є вимогою Закону «Про ринок електроенергії».

Закликаємо керівництво бюджетних установ провести процедуру вибору постачальників електроенергії на вільному ринку (тендерні процедури) та укласти з ними договори. А розпорядників бюджету цих установ – Дніпровську міську раду, міськради інших міст області, а також Дніпропетровську обласну адміністрацію, профільні міністерства та відомства – підвищити контроль оформлення документів та оплати за електроенергію підвідомчими організаціями.

*Постанова від 9 вересня 2020 року N 1698 «Про встановлення тарифу на послугу постачальника «останньої надії» на IV квартал 2020 року».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook