ГоловнаCуспільство

Важливий крок щодо створення радіаційно безпечного середовища як для людини так і довкілля: Юлія Гонтар про проект «КРОК до безпеки»

Протягом восьми місяців на території Дніпропетровської області проходить інформаційна кампанія з радіаційної обізнаності «КРОК до безпеки». 16 лютого стартує новий етап роботи із громадами та громадянами – збір небезпечних джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ), які опинилися за межами державного регулювання. Із 16 лютого по 19 березня у 8 містах Дніпропетровської області працюватиме мобільна радіологічна лабораторія, яка базуватиметься у визначених місцевими органами влади місцях. Час та локація базування будуть вказані на сторінці проекту та у соцмережі.

Проект «КРОК до безпеки» стартував на території Дніпропетровської області, так як наш регіон промисловий і багато підприємств, які використовували або використовують у своїй діяльності і надалі джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ). Про це заступник директора з координації філіалів та стратегічного розвитку Державного спеціалізованого підприємства «Об’єднання «Радон» Юлія Гонтар повідомила на прес-конференції.

«В 90-х роках багато підприємств збанкрутувало, і так склалося, що джерела іонізуючого випромінювання вийшли з під контролю. У 2006 році в рамках міжнародної допомоги були проведені проекти по вилученню із незаконного обігу джерел іонізуючого випромінювання. При цьому деякі із них залишилися у людей. Тому між урядом США і державним департаментом, і урядом України було започатковано новий проект «КРОК до безпеки» зі збору джерел іонізуючого випромінювання.

Реалізація проекту - важливий крок для створення безпечних умов і інформування населення. Люди повинні знати, як надалі здійснювати роботу щодо поводження з ДІВ. І те, що не громадяни повинні власними силами здійснювати збір чи утилізацію, а звертатися у відповідні органи або до організаторів проекту. Наше відомство має великий досвід роботи по поводженню з радіоактівними матеріалами, а також ліквідації наслідків радіаційних аварій. Крім цього, ми маємо достатню технічну підготовчу базу, кадровий потенціал для здійснення цих робіт», - говорить вона.

Юлія Гонтар зазначила, що реалізація подібних проектів дуже важливе для нас. Оскільки радіаційна безпека - важливий фактор для життя і здоров'я населення, і для збереження нашого довкілля в безпечному стані.

Довідка:

Чорнобильський інститут досліджень і розвитку – це вітчизняний експертно-аналітичний центр, який займається впровадженням власних та партнерських науково-технічних досліджень у сфері поводження з радіоактивними матеріалами, захистом навколишнього середовища та подолання наслідків радіаційних аварій. Інститут створює та реалізовує інформаційні, освітні та науково-дослідні програми у сфері радіології та радіаційної безпеки. У 2017 році інститут залучено як виконавця проекту «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії джерел іонізуючого випромінювання», котрий здійснюється на виконання угод між Україною та США в сфері ядерної безпеки та програм контролю за нерозповсюдженням ядерної зброї і запобіганню ядерному тероризму.

«КРОК до Безпеки» - кампанія з радіаційної обізнаності та контролю над нерозповсюдженням радіоактивних матеріалів, зокрема покинутих джерел іонізуючого випромінювання. Основна мета кампанії – підвищити рівень обізнаності населення щодо правил радіаційної безпеки, а також заохотити громадян повідомляти державні органи про виявлені та/або утримувані джерела іонізуючого випромінювання, підвищуючи тим самим рівень безпеки життєдіяльності.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook