ГоловнаCуспільство

Через борги Марганецького водоканалу городяни можуть залишитися без води

У Дніпропетровській області без води ризикують залишитися жителі міста Марганця, селища Томаківка та частини Томаківського району. Причина - мільйонні заборгованності одного з найбільших постачальників води в області - КП «Марганецьке виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства». 

Вже з 15 березня жителі Марганця сплачують за воду за новими підвищеними тарифами, які були прийнято виконкомом Марганецької міської ради. Марганецька міськрада називає такий крок – вимушеним, оскільки «без підвищення тарифів, міськводоканал не зможе стабільно працювати, адже близько 93 млн грн боргу не дадуть змоги надавати послуги марганчанам».

«Збільшення тарифів на послуги водопостачання та каналізації для населення вступили в силу з 15 березня цього року. Наразі тариф на воду складає - 16,98 грн, на каналізацію 25,62 грн. Збільшення тарифу було обов'язковим і неминучим, тому як підприємство знаходиться під великою загрозою відключення і банкротства», - коментує директор КП «ВУ ВКГ» Марганецької міської влади Валентин Ваданов.

Керівництво міста також підтверджує, що підприємство знаходиться під загрозою банкрутства і має багатомільйонні борги. Проте активних кроків для вирішення ситуації вона впроваджувати поки не поспішає, не зважаючи на те, що водоканал знаходиться в управлінні міста і відповідальність за його стабільну роботу покладається саме на міську владу. Зокрема, заборгованість водоканалу лише за електроенергію перед оператором системи розподілу ДТЕК Дніпровські електромережі становить 11,4 млн грн. Ще кілька мільйонів – перед постачальниками електроенергії. 

За часів попереднього міського голови заборгованості перед операторами системи розподілу, постачальниками електроенергії та водоводами погашалися, хоча іноді з затримкою. Востаннє, про можливе припинення роботи водоканалу повідомляли в жовтні 2020 року. Ситуацію тоді вдалося врегулювати та уникнути відключення під гарантії сплати боргу від колишнього мера Марганця.

Зараз, у 2021 році, після обрання нового міського голови, ситуація на підприємстві суттєво змінилася – борги продовжують накопичуватися, тарифи виросли, якість води погіршується, а загроза банкрутства та повного відключення не зникла, а навпаки - стала більш гострою. З 2021 року водоканал зменшив виплати по борговим зобов’язанням в 4 рази всупереч домовленостям з енергопостачальними компаніями. А в березні повністю припинив виплати. Саме через несплату за електроенергію вже незабаром робота водоканалу може припинитися. Відповідно до законодавства України енергопостачальна компанія змушена відключити постачання електроенергії підприємству-боржнику у разі системної несплати та порушення графіку виплат.

У результаті саме містяни стають заручниками ситуації, не підозрюючи, що вже найближчим часом підприємство може повністю зупинити свою роботу і залишити без води усе місто. Без тієї води, за яку жителі вже зараз сплачують по підвищеному тарифу.

Редакція стурбована ситуацією, що склалася. Наразі міська влада окрім підвищення тарифів не пропонує інших рішень та варіантів виправлення ситуації. Але чи достатньо буде грошей населення для вирішення цієї кризової ситуації чи у місцевої влади є додаткові варіанти фінансування для подолання кризи водопостачання? Адже, якщо місцева влада власним бюджетом не в змозі врятувати водоканал від банкрутства, можливо варто розглянути питання його повернення в обласне управління?

Саме тому редакція ІА «Мост-Дніпро» надіслала запити щодо ситуації з погашенням заборгованості КП «ВУВКГ» ММР, до Марганецької міської ради, а також Дніпропетровської обласної ради. Ми продовжимо стежити за розвитком подій і інформувати про ситуацію з водопостачанням у місті.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook