ГоловнаCуспільство

Відбувся круглий стіл з питань соціального захисту, пенсійного та медичного забезпечення чорнобильців

Відбувся круглий стіл з питань соціального захисту, пенсійного та медичного забезпечення чорнобильців

22 квітня відбувся круглий стіл з питань соціального захисту, пенсійного та медичного забезпечення чорнобильців. Питання соціального захисту, пенсійного та медичного забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи обговорили за круглим столом в Дніпропетровській облдержадміністрації. Про це повідомили в прес-службі Дніпропетровської обласної ради.

З промовою від Дніпропетровської обласної ради виступив перший заступник голови Геннадій Гуфман. Він розповів, що з державного бюджету на виплату грошових компенсацій чорнобильцям виділено 52,5 млн, грн., з них 6 млн грн на санітарно-курортне лікування. З обласного бюджету виділено більше 3 млн грн на ліки та зубопротезування чорнобильцям першої категорії. З місцевих бюджетів на 2021 рік передбачена допомога на суму – 32  млн грн. Це матеріальна допомога, придбання путівок в санаторії, допомога на оплату комунальних послуг, відшкодування витрат за лікування.

«Ці цифри в жодному разі не покриють наш борг перед тими, хто рятував світ від радіаційної «чуми» 35 років тому. Ми усі розуміємо, якби не було проблем, ми б сьогодні тут не зібралися», — сказав Геннадій Гуфман.

Про організацію роботи щодо медичного обслуговування чорнобильців доповіла Тетяна Чекмарьова, завідувач диспансерного відділення по медичному забезпеченню осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС  в лікарні ім. Мечникова.

Вона зазначила, що з 1997 року на базі лікарні ім. Мечникова працює відділення для чорнобильців. Подібні відділенні є в Кривому Розі і місті Кам’янське. На жаль, з кожним роком серед ліквідаторів збільшуються онкологічні, серцево-судинні захворювання та захворювання органів травлення. Незважаючи на карантин, медики готові продовжувати лікування постраждалих на ЧАЕС.

Про роботу громадських організацій, щодо соціальної підтримки чорнобильців доповідав Олег Геращенко. Він очолює громадське об’єднання «Союз Чорнобиль України» у Дніпропетровській області. Акцент зробив на необхідності допомоги чорнобильцям, які отримують мінімальні пенсії.

На засіданні круглого столу перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради Геннадій Гуфман відзначив активістів чорнобильського руху – Володимира Павлова, Віктора Архипчука і Георгія Кучерявого. Вони отримали Почесні грамоти Дніпропетровської обласної ради.

 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook