ГоловнаCуспільство

У Дніпрі створять сучасний центр «Арт-Територія», який об’єднає усі палаци культури міста

У Дніпрі створять сучасний центр «Арт-Територія», який об’єднає усі палаци культури міста

У Дніпрі 11 закладів культури, що працюють у різних районах міста, трансформують в єдиний культурний простір. Їх об’єднають у сучасний центр культурних послуг «Арт-Територія», який матиме статус комунального закладу. Мета – створити на місці чинних палаців культури із застарілими форматами роботи і матеріально-технічною базою інноваційні культурно-дозвільні центри, що пропонуватимуть сучасні культурні послуги, матимуть єдину стратегію розвитку та оптимізовану систему управління. Про це повідомляє прес-служба Дніпровської міської ради.

За словами начальника управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Євгена Хорошилова, за такої трансформації усі творчі гуртки, посади залишаються, натомість скоротять адміністративний персонал. І введуть такі посади, як PR-спеціалісти, проєктні менеджери, фахівці з розвитку та залучення грантових ресурсів, які допомагатимуть перетворювати застарілі палаци культури на сучасні артцентри з широким напрямом діяльності (гастролі та концерти відомих колективів, виконавців, творчі студії, артпростір для виставок та інсталяцій, коворкінг, інтерактивна зона, арткав’ярня, бібліотечний простір тощо). Завдяки новим форматам роботи планується удвічі збільшити доходи таких закладів – гроші спрямують на їхній розвиток.

«Палаци культури не ліквідовуються, а змінюють організаційну форму роботи, залишаючись базовою мережею закладів культури. На це отримано погодження, схвальні відгуки від профільного Міністерства культури та інформаційної політики. Словом, «Арт-Територія» – амбітний проєкт, який дозволить вдихнути нове життя в чинні осередки культури нашого міста. Це розвиток, якість, нові можливості», – підкреслив Євген Хорошилов.

Зі свого боку голова художньої ради при міському голові, заслужений діяч мистецтв України Григорій Гельфер зазначив: «Трансформація закладів культури – потрібна і на часі. Програма «Культурна столиця» усіляко допомагатиме новій установі – «Арт-території – розвиватися, підтримуватиме її творчі проєкти тощо. Упевнений, що кожен палац чи будинок культури стане вогнищем, яке притягуватиме містян. Тому продовжуємо рухатися до культурної столиці».

Представники закладів культури теж підтримали їхнє осучаснення.

«Вибудовується правильна стратегія розвитку палаців і будинків культури. Графіки концертів, виступів, наповненість залів, об’єднання молоді, дітей, усе це – актуально. А «Арт-територія» нам у цьому допоможе», – наголосив заступник директора культурно-спортивного комплексу «Шинник» Роман Корсаков.

Директор комунального закладу культури «Палац культури «Північний» Іван Дубровін додав: «Попит на якісний культурний продукт і послуги щороку зростає. Тому заклади культури повинні відповідати сучасним вимогам, щоб бути затребуваними. А з їхньою трансформацією у велику «Арт-Територію» це стане можливим».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook