ГоловнаCуспільство

Дніпропетровська облрада - ефективний власник, який пішов нам на зустріч та виділив кошти на погашення боргів, - директор Аульського водогону

Нагадаємо, що на минулому тижні 300 тисяч мешканців Дніпропетровської області лишились без води через заборгованість водогону «Дніпро – Західний Донбас» за електроенергію. Державне підприємство ДЗД не відноситься до спільної власності територіальних громад, проте Дніпропетровській облраді, на чолі з Миколою Лукашуком, вдалося взяти питання під контроль та поновити водопостачання для мешканців області. Про це стало відомо під час прес-конференції.

Проте, окрім ДЗД в Дніпропетровській області є інший проблемний водогін - Аульський, який за сприяння облради наразі став найуспішнішим підприємством в Україні за рівнем розрахунків за електроносії. Директор КП ДОР «Аульський водовід» Віталій Неопрятний подякував Дніпропетровській облраді на чолі з Миколою Лукашуком за виділені кошти для погашення боргів.

«Перші кроки щодо зняття питання відключення водогіну від електроенергії - це отримання ліцензії на самопостачання. Ми її отримали, купували електроенергію безпосередньо у виробників. Таким чином, зменшили собівартість електроенергії у структурі свого тарифу, оскільки вона взагалі складає 41%. Для порівняння - на очищення води ми витрачаємо 12% структури тарифу. У 2018 році наше підприємство було найгіршим за рівнем розрахунків за електроносії, а вже у 2020 році за тим же критерієм, ми - найуспішніше підприємство в Україні - сплатили 130%, завдяки допомозі Дніпропетровської облради. Ми довели своєму власнику, що можемо працювати з ринком, що можемо забезпечити виконання зобов’язань за поточними платіжками. Тому Дніпроопетровська облрада пішла нам на зустріч, виділила кошти на погашення боргів попередніх періодів - в кінці 2020 року було виділено 20 млн гривень, 40 млн грн було виділено безпосередньо протягом 2020 року, і в 2021 вже сплачено 20 млн гривень - всього 80 млн гривень. Я хочу подякувати власнику, в особі Дніпропетровської облради, голові Дніпропетровської облради Миколі Лукашуку за те, що знайшлися кошти в структурі бюджету нашого регіону на погашення боргів попередніх періодів», - зазначив він.

Варто зазначити, що тариф на водопостачання у Аульського водогону - найнижчий в країні та складає 5,05 грн. Віталій Неопрятний додав, що залишок боргу Аульського водогону перед ДТЕК Дніпровські електромережі складає 70 млн грн. І наразі водогін знаходиться в процесі об’єднання з Кам’янським водоканалом, проблеми з водопостачанням якого також допомогла вирішити Дніпропетровська облрада.

«Це й оптимізація виробничого процесу, зменшення структури тарифу, виконання інвестиційних програм. Рівень розрахунків Кам’янського водоканалу, який вже був під керівництвом Дніпропетровської облради за 2020 рік - один з найвищих в Україні - 93%. Дніпропетровська облрада є ефективним власником. Думаю, що нашу ініціативу про приєднання на наступній сессії підпримають депутати облради і ми на 100% забезпечимо громаду міст Дніпро, Кам’янського, Верхньодніпровського і Криничанського районів питною водою», - сказав він.

Раніше ми писали про те, що у бюджеті Дніпропетровщини на 2021 рік закладено понад 28 млн гривень на будівництво нових водогонів.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook