ГоловнаCуспільство

Борис Філатов на Конгресі місцевих та регіональних влад наголосив на необхідності остаточно передати ПТУ великим містам

Борис Філатов на Конгресі місцевих та регіональних влад наголосив на необхідності остаточно передати ПТУ великим містам

Лише великі міста, як найбільші роботодавці, можуть навести лад із професійною освітою – формувати запит на затребувані професії та дати майбутнім випускникам училищ перспективи у працевлаштуванні. Для цього потрібно нарешті завершити процес передання ПТУ обласним центрам, що вже стало перезрілою проблемою. Про це міський голова Дніпра Борис Філатов заявив 3 червня під час першого засідання однієї з палат Конгресу місцевих та регіональних влад, який проходить у Хмельницькому за участю Президента України Володимира Зеленського. Про це повідомили в прес-службі Дніпровської міської ради.

Звертаючись до глави держави, Борис Філатов закликав його дати відповідне доручення, аби процес передання училищ отримав новий імпульс – без штучного ускладнення та затягування: «Щоб процес дійшов логічного завершення і багатостраждальні ПТУ нарешті зробили остаточний крок до місцевого самоврядування, залишивши МОН його належну методичну роль».

Уже не один рік обласні центри фінансують ПТУ, але не мають права втручатися в їхні справи. Лише цьогоріч великі міста витратять на це 6 мільярдів. У своїй промові мер Філатов зауважив, що мав з цього приводу низку розмов з керівництвом Офісу Президента та Прем’єр-міністром, зокрема й під час інвестиційного форуму у Дніпрі. Утім, попри наявність принципової згоди на рівні ланки виконавців є бюрократичний спротив. 

Училища обіцяли передати обласним центрам. Але міністерство поки не завершило цей процес і для облдержадміністрацій, які відповідають за заклади у невеликих містах.

Борис Філатов навів приклади, коли затримка з переданням ПТУ обласним центрам призводить до того, що училища подекуди готують фахівців професій, яких уже фактично не потребує ринок праці, а також розповів про заклади, які, намагаючись «виживати», здають свої території в оренду приватним фірмам. 

«Лише великі міста можуть зламати стереотип, що технічні спеціальності – це щось безперспективне. Обласні центри є найбільшими роботодавцями. Вони мають потужні бюджети і здатні навести лад з ПТУ. Щоб формувати перелік дійсно потрібних професій та об’єктивні ліцензійні обсяги. Це справедливо, коли громада інвестує в навчання фахівців, що далі працюватимуть на її благо. А місто створює для цього належні умови. Щоб ті, хто здобуває професійну освіту, відчували себе потрібними та бачили свої перспективи», – наголосив Борис Філатов. 

Зі свого боку президент Зеленський погодився з мером Дніпра. 

«Ми повинні дуже швидко це зробити. Ще одне питання, з яким я погоджуюся, – про гнучкості професій. Я дійсно згоден з мером Дніпра. Ми все це знаємо, ми народилися в різних містах, де державне замовлення відірване від регіонального запиту на професіоналів», – сказав Володимир Зеленський та звернувся до профільного міністра з дорученням вирішити це питання.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook