ГоловнаCуспільство

Смерть парламентаризму та повна узурпація влади в країні, - депутат від «Європейської Солідарності» про кадрові перестановки у парламенті

У голосуванні за відставку Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради України фракція «Європейської Солідарності» була одностайною. 27 нардепів натисли кнопку «проти». Депутат Дніпропетровської обласної ради від «ЄС» Христина Калюшик-Пельтек під час прес-конференції в ІА «Мост-Днепр» зазначила: у цьому голосуванні важлива не сама постать Разумкова, а те, у який спосіб його прибрали з посади.

Деякий символізм Христина Калюшик-Пельтек вбачає у тому, що розмова про відставку Дмитра Разумкова, відбулася у день, коли своє професійне свято відзначають юристи. Вона пояснила: їх чимало у парламенті і всі вони не тільки знаються на законах, але й працюють з ними. 

«Сьогодні ми, в День юриста, розмовляємо про смерть парламентаризму, яка відбулася. 

Тут не сама постать Разумкова, як голови Верховної Ради, нам цікава, а саме той спосіб, в який його було прибрано з посади. Голова Верховної Ради – це друга людина в країні. Перший – це президент, якого обирають на всеукраїнських виборах, і спікер, якого обирають народні обранці. 

І ми бачимо, що в протидію регламенту – головної інструкції, за якою працює парламент, відбулося таке собі дійство», - сказала депутат Дніпропетровської обласної ради від «Європейської Солідарності».

Христина Калюшик-Пельтек також пояснила: в тому, що відбулося у Верховній Раді 7 жовтня, українці мають вбачати більше, аніж просто кадрові зміни. 

«У нас відбулася повна узурпація влади і ми отримали повністю ручний парламент, як показало це голосування за відставку. В нас сталася якась навіть не нова монобільшість, а більшість тих, хто підтримує пропрезидентську позицію», - пояснила політик. 

Чи призведуть ці кадрові ротації до дострокових парламентських виборів, однозначної відповіді депутат Дніпропетровської обласної ради не дала, але наголосила – на них очікувати треба завжди.

«Позачергові вибори – це те, на що завжди можна очікувати. Але ми зараз з вами бачимо політичну кризу на самому її старті. 

Хто в нас може розпускати парламент? Це тільки декілька органів і ще одна особа, яка може це зробити, і звичайно що народ. Ми зараз знаходимося в середині строку нинішнього скликання парламенту. Що буде далі? Однозначно буде наростати криза, але чи покотяться вони вниз всі разом, чи будуть далі карабкатися та воювати один з одним, ми можемо тільки спостерігати.

Але позачергові вибори – це те, на що потрібно очікувати зажди, бо це є один із способів демократії», - резюмувала обласний депутат від «ЄС».

Цікаво, що після відставки Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради, за ним, як за народним депутатом, закріпили місце у сесійній залі поряд із фракцією «Європейської Солідарності».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook