ГоловнаCуспільство

«Буде чим пишатися»: як після масштабної реконструкції зміниться одна з найстаріших частин міста – Успенська площа

Зручність і функціональність міського середовища – пріоритет у реконструкції територій Дніпра. Місто наслідує світовий урбаністичний тренд, «віддаючи» центральні вулиці пішоходам і створюючи затишні рекреаційні зони у середмісті. Це не лише туристичні магніти, а й насамперед – комфортні місця відпочинку дніпрян. Основний задум реконструкції Успенської площі – однієї з найстаріших частин міста – врахувати інтереси людей різного віку та створити поліфункційну рекреаційну територію. На будівництві вперше в Україні працюють з білим декоративним бетоном, а ще до роботи залучили відомого скульптора зі світовим досвідом Михайла Реву. 

Оновлена Успенська площа поєднає в собі територію скверу, а також пішохідну частину, що у майбутньому сполучатиметься з вул. Ливарною, а далі дістанеться набережної. Про це повідомляє прес-служба Дніпровської міської ради.

«Це буде перлина міста. І це один з об’єктів, що йде в нашій філософії розвитку міського простору, насамперед – для пішоходів. Було багато критики стосовно того, що цілі вулиці закривають для автомобільного руху і віддають їх пішоходам (вулиці Яворницького та Короленка). Та це – тенденція світової урбаністики. Площа Успенська має розлогу концепцію, яка розвиватиметься щороку. За кілька років центральну частину міста буде не впізнати. Нам буде чим пишатися – і не лише в Україні», – сказав міський голова Дніпра Борис Філатов.

На площі вже замінили комунікації водопроводу та каналізації. Почали також встановлювати елементи сучасного дитячого майданчика – за всіма європейськими стандартами. Прилеглий скеледром зводять з використанням білого декоративного бетону. Це – новий досвід для країни, каже головний архітектор Дніпра Дмитро Волик:

 «Загалом на площі втілюють дещо інший дизайн елементів благоустрою. Вони індивідуальні та виконані за авторськими ескізами. У нас є розуміння досвіду інших міських локацій стосовно чималого навантаження на об’єкти благоустрою. Тому проєктні рішення ухвалюються саме з урахуванням активного використання великою кількістю містян. Оновлена площа має стати місцем основного спілкування, що формує нові зв’язки в соціумі. Звісно, що в такому об’єкті немає місця сурогатним рішенням». 

Пішохідні алеї площі відтворюють сформовані тут раніше тропки. Представник підрядника Дмитро Шевченко зауважує: з бруківки буде виконано лише проїжджу частину. Решту території вкладуть плиткою, що буде зручна для пресування. 

Тут також вже висадили понад півтори сотні дерев – більше, ніж було раніше. Це – дуби, горобини, мультиштамбові граби, сакури і багато іншого. До кінця року планують висадити ще п’ятдесят дерев. Залежно від погодних умов завершити реконструкцію планують наступного літа. Щодня тут працюють з понад пів сотні будівельників і чимала кількість техніки.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook