ГоловнаCуспільство

Велике оновлення мереж: ДТЕК Дніпровські електромережі завершив реконструкцію підстанції «Новомосковська-150 кВт»

ДТЕК Дніпровські електромережі завершив реконструкцію високовольтної електропідстанції «Новомосковська-150 кВт», яка забезпечує електрикою 29 тисяч клієнтів. Після встановлення нового трансформатора жителі Новомосковська, Губинихи, Орловщини отримали якісне електропостачання. Роботи виконали за кошти інвестиційної програми компанії в рамках проєкту «Велике оновлення мереж» — масштабної програми оновлення електромережевої інфраструктури області. Це стало можливим завдяки впровадженню у 2021 році стимулюючих інвестиції RAB-тарифів. Вони дозволили компанії збільшити обсяг фінансування в розвиток мереж на 34% у порівнянні з 2020 роком. Про це повідомляє прес-служба ДТЕК.

«Новомосковська-150 кВт» – велика підстанція, яка живитьелектроенергією мешканцівНовомосковська та прилеглих населених пунктів, а також 15 шкіл, 5 котелень, 4 лікарні та амбулаторії. Щоб забезпечити надійне електропостачання клієнтів та важливих інфраструктурних об’єктів й попередити масштабні відключення світла, компанією було прийнято рішення замінити старий трансформатор. Він 1966 року випуску, відпрацював понад 50 років та мав серйозні дефекти. А також не забезпечував можливість виконувати регулювання напруги під час зміни навантажень. Новий дозволяє це робити автоматично. Монтаж обладнання тривав майже 2 місяці, але роботи на енергооб'єкті проводилися без відключення клієнтів. Оновлення підстанції допоможе забезпечити Новомосковськ та сусідні населені пункти додатковим резервом потужності, зменшити ризик аварій та перепадів напруги для кінцевих споживачів.

«ДТЕК діє в інтересах України та піклується про своїх клієнтів, системно трансформуючи енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області. В реконструкціюелектропідстанції «Новомосковська-150 кВт», яка включає повну заміну старого обладнання на сучасне нове, компанія інвестувала понад 36 млн грн, 22 млн з яких виділили на заміну трансформатора.  Завдяки цим роботам 29 тисяч клієнтів отримали надійне джерело електропостачання», – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Крім трансформатора, енергетики замінили вимикачі* напругою 35 кВ, які морально та фізично застаріли й не забезпечували надійного захисту від пошкоджень на лініях. Замість великогабаритних масляних вимикачів встановили сучасні вакуумні. Вони довговічні та надійні. А також не містять нафтопродуктів та інших небезпечних речовин, тому безпечні для навколишнього середовища. Також на підстанції були замінені застарілі та ненадійні віддільники та короткозамикачі 150 кВ. Замість них встановили сучасні технологічні елегазові, які допоможуть виключити ризик масштабних аварій та перерв в електроживленні клієнтів.

Як повідомлялося раніше, у 2021 році компанія інвестує в електроінфраструктуру області понад 1 млрд гривень. Серед проєктів «Великого оновлення мереж» – реконструкція двох потужних підстанцій у Дніпрі та Марганці. А також оновлення понад 249 кілометрів ліній електропередач та переоснащення 1200 розподільчих пунктів та трансформаторних підстанцій.

*Вимикачі35 кВ та 150 кВ – пристрої, призначені для використання під високою та середньою напругами. За їх допомогою фахівці компанії з’єднують/роз’єднують електричні лінії, роблять увімкнення/вимкнення електричного обладнання на об’єктах електроінфраструктури. За функціональністю ці пристрої подібні до автоматичних вимикачів, що зазвичай встановлюють в житлових помешканнях і які призначені для вмикання/вимикання електроенергії в усьому приміщенні або на окремих його електролініях.

Довідка

ДТЕК Мережі розвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств.

ДТЕК – лідер і найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України. Наші підприємства видобувають вугілля і природний газ, виробляють електроенергію на сонячних, вітрових і теплових електростанціях, здійснюють трейдинг енергоресурсами на українському і зарубіжних ринках, розподіляють і поставляють електроенергію споживачам, надають клієнтам послуги з енергоефективності та розвивають мережу швидкісних зарядних станцій.

У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов'язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG. Стратегічна мета – досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Для цього створена краща експертиза в галузі, щоб впроваджувати інновації та нові технології, створювати нові напрямки бізнесу і реалізувати масштабну програму цифрової трансформації.

У ДТЕК працює 60 тисяч співробітників. Підприємства ДТЕК визнані кращими роботодавцями України за рейтингами міжнародної аудиторської компанії EY і ділових видань України.

У 2020 році капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook