ГоловнаCуспільство

Велике оновлення мереж: ДТЕК Дніпровські електромережі покращив електропостачання для 500 тисяч жителів області

Сотні дитячих садків, шкіл, медичних закладів, а також тисячі багатоквартирних та приватних будинків у Дніпропетровській області отримали надійне електропостачання. Це стало можливим завдяки проєкту «Велике оновлення мереж» ДТЕК Дніпровські електромережі. Реалізовані заходи дозволили покращити якість електропостачання та знизити ризик аварійних відключень для мешканців Дніпра та області. Про це повідомили у прес-службі ДТЕК.

За рік компанія реконструювала 249 км мереж, 1200 підстанцій та розподільних пунктів, встановила 67 тисяч розумних лічильників та 50 реклоузерів. Усього на оновлення енергоінфраструктури області направили 1 млрд гривень інвестицій. Це стало можливим завдяки запровадженню RAB-регулювання тарифу. Якісні покращення отримали 500 тисяч жителів області, які тепер зможуть економити з новими розумними лічильниками, відчувати менше відключень завдяки реколоузерам та отримувати якісну та безперебійну напругу у результаті оновлення ліній.

Для надійної роботи енергоінфраструктури ДТЕК Дніпровські електромережі реконструював дві великі високовольтні підстанції (ПС) напругою 150 кВт:«Кільцева Лівобережна» у Дніпрі, а також «Новомосковська-150», що забезпечує електрикою 29 тисяч клієнтів Новомосковська, Губинихи та Орлівщини. Тут встановили нові трансформатори – великі агрегати вагою кілька тонн, які дозволять регулювати напругу в мережі. Тим самим задовольнити потреби жителів цих міст у надійному електропостачанні та запобігти аварійним відключенням.

Більш надійне та сучасне обладнання отримала і ПС «Північна» у Жовтих Водах. А ще підстанція «ЛБ-2» у Дніпровському районі, яка живить житлові будинки Дніпра, сусіднього села Горянівського, Обухівки, а також міську клінічну лікарню №11 та інші важливі об'єкти. Загалом у реконструкцію та технічне переоснащення підстанцій у 2021 році компанія інвестувала понад 200 млн грн.

Також реконструюють високовольтні лінії у Кривому Розі, Дніпрі, Новомосковську, Нікополі, Зеленодольську, Покрові та проводять оновлення електроліній низької та середньої напруги по всій території області. Усього – 249 км, 103 км з яких – лінії 0,4 кВ, які безпосередньо живлять житлові будинки. Цього року на їхнє оновлення направили понад 439 млн грн. Під час реконструкції фахівці повністю змінюють електричні проводи на більш надійні та сучасні. Проведення таких заходів зменшує кількість аварій, а отже, у клієнтів рідше зникатиме світло.

«У 2021 році завдяки впровадженню стимулюючих інвестиції RAB-тарифів ми направили на розвиток мереж Дніпропетровської області на 34% більше, ніж у 2020-му – майже 1 млрд грн. Це допомогло нам здійснити масштабні проекти, на які чекали багато років. Отже, забезпечити стабільним електропостачанням майже півмільйона клієнтів. Для того, щоб лінії були безпечнішими та надійнішими, встановили 50 реклоузерів, які дозволяють при виникненні аварійної ситуації автоматично відключити пошкоджену ділянку та запобігти масштабному вимкненню світла. А також провели переоснащення 1200 розподільних пунктів та трансформаторних підстанцій, що дозволить уникнути надалі аварійних ситуацій та відключень для клієнтів», – наголосив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Крім того, компанія встановила 67 тисяч розумних лічильників клієнтам. Такі прилади обліку автоматично передають данні про спожиту електроенергію та дозволяють мешканцям області економити на електриці за допомогою «нічного» тарифу. На таку автоматизацію в рамках інвестпрограми направили90 млн грн.

У планах на 2022 рік – продовжити оновлення ліній та технічну модернізацію для покращення електропостачання клієнтів. У тому числі – оновити 5,4 кмвисоковольтної повітряної лінії 150 кВ у Дніпрі з переведенням у кабельну від ПС «Вузлова» до підстанції житлового масиву Тополя, що покращить електропостачання даного мікрорайону. А також закінчити розпочату у 2021 році реконструкцію підстанції «Грушевська» в Марганці. Вона є основним джерелом живлення міста. Після завершення робіт оновлена підстанція забезпечить додаткові потужності, дозволить експлуатувати обладнання без перевантаження та підвищити якість та надійність енергопостачання для понад 35 тисяч клієнтів компанії.

Довідка

ДТЕК Мережірозвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств.

ДТЕК– лідер і найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України.Наші підприємства видобувають вугілля і природний газ, виробляють електроенергію на сонячних, вітрових і теплових електростанціях, здійснюють трейдинг енергоресурсами на українському і зарубіжних ринках, розподіляють і поставляють електроенергію споживачам, надають клієнтам послуги з енергоефективності та розвивають мережу швидкісних зарядних станцій.

У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов'язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG. Стратегічна мета – досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Для цього створена краща експертиза в галузі, щоб впроваджувати інновації та нові технології, створювати нові напрямки бізнесу і реалізувати масштабну програму цифрової трансформації.

У ДТЕК працює 60 тисяч співробітників. Підприємства ДТЕК визнані кращими роботодавцями України за рейтингами міжнародної аудиторської компанії EY і ділових видань України.

У 2020 році капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook