ГоловнаCуспільство

Передали генератор і автомобіль, обговорили пріоритетні напрямки співпраці: представники ВООЗ відвідали Дніпропетровщину

Додаткові джерела живлення для безперебійної роботи медичних закладів, психологічна допомога цивільним та реабілітація бійців. Такі питання представники області обговорювали з керівництвом Міністерства охорони здоров’я та ВООЗ. Вони перебували з робочою поїздкою на Дніпропетровщині. Іноземні партнери приїхали не з порожніми руками – передали двом лікарням регіону надпотужний генератор та автівку. Про це повідомили у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

«Готовність медичних закладів до роботи в умовах війни, реабілітація та психологічна допомога військовим і цивільним. Все це необхідно для того, щоб Дніпропетровщина увійшла в зиму у нових воєнних реаліях і впевнено її пройшла», – зазначив перший заступник голови Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов.

На підтримку у цих питаннях українці можуть розраховувати, запевнив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ, доктор Ганс Клюге. Вже прийняте рішення про посилення напрямку психологічного здоров'я населення країни.

«Маємо запит і на допомогу у протезуванні, – сказав Ганс Клюге. – Ще хочу відмітити неабияку стійкість ваших медиків. Головна лікарка одного з закладів Дніпра, пані Наталія, поділилася – у неї понад тисячу співробітників. Ніхто з них не поїхав, розуміючи, що мають свій медичний фронт». 

Аби лікарі могли стійко його тримати, заклади охорони здоров'я треба забезпечити всім необхідним.

«Ми маємо попіклуватися про те, щоб вони були з опаленням та генераторами. Також не можна забувати про необхідність вакцинуватися», – зауважив представник ВООЗ в Україні, доктор Ярно Хабіхт.

«Ми тісно співпрацюємо з владою Дніпропетровщини,  зазначив перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда. – В одній з лікарень області відвідали реабілітаційне відділення європейського рівня. Це результат співпраці між медиками, Міністерством та ВООЗ. Коли задіяно багато ланок і вони працюють, як одна команда, досягаємо максимального результату».

Загалом у лікарнях Дніпропетровщини вже майже 300 генераторів. Всі вони різної потужності. ВООЗ надала регіону п'ять таких джерел живлення. Одне з них передали під час робочої поїздки.

«Генератори – це необхідність для медзакладів у нинішніх реаліях. Той, що ми отримали, зможе підживити цілий поверх. А це робота операційних, де рятують найважчих пацієнтів», – зазначив гендиректор однієї з лікарень Сергій.

Для ефективної роботи мобільних медичних бригад міжнародні партнери надали автівку. Ці спеціалісти працюють із пацієнтами, котрі мають психіатричні чи психологічні проблеми.

«Майже рік тому ми запровадили новий вид сервісу – мобільні бригади. Вони обслуговуютьк пацієнтів, котрих виписали з медзакладу. Допомагають з будь-яких питань – лікування, психологічна чи соціальна підтримка, стосунки у сім'ї», – пояснила генеральна директорка однієї з лікарень Світлана.

При лікарні працює одна така бригада. Зараз створюють другу. Михайло входить до її складу. Перед тим, як стати до роботи, пройшов навчання. Тренінги онлайн організовувала Всесвітня організація охорони здоров'я.

«Число людей, котрі потребують допомоги лікаря-психіатра, психолога або соціального працівника, з початку війни збільшилося. На день одна мобільна бригада може обслужити десятьох людей, – сказав лікар-психіатр Михайло. – З автомобілем зможемо допомагати ще більше».

Представники ВООЗ вражені роботою медиків регіону. Вони побажали їм наснаги та сил, аби врятувати якомога більше життів. На згадку про зустріч з ними взяли медичні халати – на них автографи оборонців медичного фронту Дніпро.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook