ГоловнаCуспільство

На Дніпропетровщині вшанували пам’ять жертв голодоморів

На Дніпропетровщині згадали тих, хто загинув через штучний голод у 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 роках. Комуністичний режим закатував мільйони безвинних українців. У пам’ять про них до Меморіалу жертвам голодомору поклали квіти, колоски, калину. Про це повідомили у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

«Ця визначна дата символізує жертовність народу. Той акт геноциду, що створював і продовжує створювати наш «сусід» проти української нації. Навіть сьогодні сподіваючись загнати нас у пітьму. Але ми – у зоні світла. І завжди будемо пам'ятати, скільки життів віддала Україна за право на незалежність, свободу та на спокійне життя», – зазначив заступник голови Дніпропетровської ОВА Іван Начовний. 

Вшанувати пам’ять заморених голодом українців прийшли представники обласної та міської влади, поліції, рятувальники. 

«Трагедія тих років нагадує, що ми повинні боротися за нашу незалежність, існування нашої країни. Тому українці сьогодні мають бути максимально згуртованими, мужніми. Підтримувати один одного», – вважає заступник міського голови Дніпра Костянтин Цепенніков.

Біля меморіалу запалили свічки. До нього поклали зерно, колоски та квіти. 

 «Голодомор був спрямований на знищення нашого народу. Ми завжди повинні пам'ятати свою історію задля майбутнього. Це дуже важливо», – сказав т. в. о. заступника начальника ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області Олег Кошнірук.

Пам’ять мільйонів жертв голодоморів вшановують в Україні щороку в четверту суботу листопада. Наймасштабніший голод стався у 1932-1933-му. Тоді жертвами геноциду за різними оцінками стали від 3 до 7 млн людей.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook