ГоловнаCуспільство

Медичне страхування. Як це працює в Україні та світі

Медичне страхування там у багатьох країнах не просто нормою, а обов'язковою умовою. В Україні з медичним страхуванням справа набагато гірша. У країні немає обов'язкового соціального страхування. Оформити медичну страховку можна лише на добровільній основі. Але і тут криється маса «підводного каміння».

У чому проблема медичного страхування в Україні

Головна проблема полягає в тому, що медичну страховку оформляють відносно невелика частина населення країни, що не дає змоги побудувати цілісну систему, яка б спиралася на потужну фінансову базу. З цієї причини, маючи навіть на руках медичне страхування, багато українців змушені вирішувати ті чи інші проблеми, яких немає апріорі за кордоном.

Як працює медична страховка

Принцип роботи медичного страхування простий, чого не скажеш про механізм реалізації. Клієнт укладає договір у страховій компанії, у якому прописуються страхові випадки у разі втрати працездатності клієнтом. При настанні страхового випадку клієнт звертається до своєї страхової компанії, надає всі необхідні документи та отримує страхову виплату, яка покриває витрати на лікарські препарати, надання медичних послуг. Якщо розмір страховки не покриває витрати, різницю клієнт доплачує зі своєї кишені.

Тому, обираючи той чи інший вид страховки, треба враховувати багато нюансів. З одного боку, немає сенсу оформлювати медичну страховку «преміум-класу», якщо клієнт не має проблем зі здоров'ям, за своєю діяльністю не пов'язаний з небезпечним виробництвом чи екстремальним стилем життя. Звичайно, будь-якого з нас може в найнесподіваніший момент наздогнати біда. Ніхто не застрахований, що одного разу на його голову впаде цегла. Однак, якщо оцінювати ймовірність такої події, вона буде вкрай мала. З іншого боку, оформлена «бюджетна» страховка мало чим допоможе за серйозного захворювання чи травми.

Медичне страхування в Україні

Базова медична допомога в Україні надається безкоштовно. Нещодавня медична реформа зобов’язала всіх дорослих громадян України укласти декларацію зі своїм сімейним лікарем. У разі захворювання пацієнт звертається до сімейного лікаря і той за потребою направляє хворого до профільного фахівця, якщо в цьому є потреба. Якщо пацієнт має медичну страховку, він може розраховувати на компенсацію витрат на лікування в межах тієї суми, яку покриває його страховий поліс.

Оформити медичну страховку можна у різних страхових компаніях. Деякі страхові компанії працюють із конкретними лікувальними установами, як державними, так і приватними. Страховий поліс гарантує більш оперативне та якісніше лікування.

Медична страховка при виїзді за кордон

Наявність медичного страхового поліса за кордоном є гарантією туриста, що він отримає необхідну допомогу. У разі відсутності медичного страхування людині доведеться самостійно організовувати своє лікування та оплачувати всі надані медичні послуги. Пацієнту без страховки також доведеться довго чекати на прийом лікаря, а застраховані отримують медичну допомогу швидше.

Статя подготовлена з експертами страхування Opika.org

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook