ГоловнаCуспільство

Готовність амбулаторій та лікарень до можливого блекауту: перевірка медзакладів черговою по місту

Запас ліків на три місяці та запас продуктів для безперебійного харчування на один місяць. А ще два генератори та старлінк. Все це забезпечили в одній із перевірених лікарень Дніпра за дорученням міського голови Бориса Філатова, передають у прес-службі Дніпровської міськради.

Робити запаси ліків, їжі та води, а також встановлювати генератор та інше обладнання в  лікарні почали ще торік, аби медики мали можливість лікувати пацієнтів під час будь-якої позаштатної ситуації.

Для цього у кожного працівника є інструкція: як діяти під час блекауту.

В цьому медзакладі вже встановили потужний генератор на 264кВт, який може під час відключення світла автоматично під'єднати лікарню до електроенергії. Найближчим часом працівники введуть його в експлуатацію. Інший генератор  на 6кВт за кілька хвилин після відключення світла заживлює приймальне відділення лікарні, ургентну операційну та реанімаційну з усім медичним обладнанням.

«Ця лікарня працює без вихідних, у разі блекауту є відповідальні особи, які за інструкцією вмикають генератор, видають ліки та готують їжу пацієнтам. В закладі також є Starlink, що активується автоматично одразу після підключення генератора. На час блекауту ліфтер зупиняє роботу ліфта в закладі. Процес роботи операційних не зупиняється. Загалом на сьогодні ми вже встановили 45 генераторів у міських лікарнях на випадок блекауту», - зазначила заступниця директора департаменту охорони здоров’я населення ДМР Олександра Бодня, яка 12 березня чергує по місту.

Також вона перевірила, як виконали доручення Бориса Філатова щодо підготовки амбулаторій до можливого блекауту. Багато з них працюють без вихідних. Сьогодні перевірили одну з них. Тут у неділю  працюють два сімейних лікарі та реєстратура. У вихідний день пацієнти можуть пройти огляд та в разі необхідності - обстеження (ЕКГ, швидкий тест на COVID-19) та отримати лікування.

Цю амбулаторію також обладнали генератором на 7,5 кВт, і  розроблено алгоритм дій для кожного співробітника на випадок відключення електроенергії. Автоматична система цілодобового спостереження одразу сповіщає відповідальних осіб (генерального директора або ж заступника) про відключення світла за допомогою смс-повідомлення та телефонного дзвінка. Ця інформація передається відповідальним особам в амбулаторії, які одразу підключають генератор. Таким чином робота амбулаторії не зупиняється ні на хвилину.

«Завдяки генератору на 7,5 кВт наразі підживлюється перший поверх амбулаторії, але найближчим часом ми плануємо підключити ще один генератор на 27 кВт, аби підживлювати всю амбулаторію. Крім цього, тут є запас води в достатній кількості, а саме 400 л питної води та 800 л технічної. Є запас ліків на три місяці - це лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, бронхіальної астми, гіпотериозу, знеболювальні та жарознижувальні лікарські засоби. Загалом у закладах первинної ланки в наявності 81 генератор», - підсумувала Олександра Бодня.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook