ГоловнаCуспільство

Відновлення триває: у будинку на Перемозі, куди поцілила російська ракета, відновлюють стіну 

Дніпро продовжує відновлювати будинок на Перемозі, куди 14 січня поцілила російська ракета. Зокрема наразі підрядна компанія відновлює стіну. У день трагедії у корпусі № 6 уламки ракети пошкодили фасад будинку. Через це стіну у двох квартирах на другому та третьому поверхах вигнуло дугою. 

У момент вибуху мешканка Світлана Іванова якраз була вдома з двома доньками 10 та 14 років. 

«Постраждала стіна у кімнаті моїх доньок. Вони у той момент там перебували. І як вони залишились живі я досі не розумію. Це просто чудо, що з ними все добре. Бо тримальна стіна «вдавилась» у кімнату. Наразі в нас цю стіну ремонтують, спеціалісти почали роботи цього понеділка, працюють досить швидко та злагоджено, і ми дуже їм вдячні, бо розуміємо, що скоро нарешті повернемось у свою квартиру», – зазначила Світлана Іванова. 

Наразі підрядники вже перейшли до укріплення цієї стіни і розпочали підготовку до бетонування. 

«З початку цю стіну та пошкоджену ділянку оглянула експертна комісія. Вона надала нам рекомендації, як її покроково відновити, аби загальна конструкція будинку була безпечною для проживання. Після цього ми виконали проєктні прорахунки, далі провели тендер та знайшли підрядну компанію, яка зможе виконати таку непросту роботу. Загалом плануємо завершити роботи за тиждень. Єдина складність не тільки під час проведення цих робіт, а й в принципі – взаємини між сусідами. Бо зокрема в цьому корпусі ми будемо ще й замінювати труби опалення на нові, і вони мають проходити через певні квартири цього будинку. Тож нам треба укріпити стіну ще й у квартирі поруч, аби потім не виникало аварійних ситуацій з трубами опалення. Але сусіди відмовляються від того, щоб ми проводили ці роботи – мовляв, не хочуть, аби їх турбували. Але вже наче домовитись вдалось, проте все це займає час», – зазначив директор департаменту житлового господарства Владислав Грицай.

Він також додав: «Ще раз наголошую щодо експертного висновку. Він уже є і завантажений в Єдину державну систему проєктних документацій, де його може переглянути будь-хто. Тобто на сьогодні в цьому будинку можна проживати. Наступний етап – висновок та проєкт щодо демонтажу зруйнованих під’їздів. Загалом додам, що у Дніпрі це перший випадок, коли у будинку потрібно демонтувати частину будівлі, коли в іншій частині проживають люди. Тож до цього питання ми підходимо дуже ретельно, що, звісно, і займає певну кількість часу».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook