ГоловнаCуспільство

З початку 2023 року спеціалісти Дніпропетровськгазу виявили 44 випадки крадіжок газу

За сім місяців цього року фахівці газорозподільної компанії області виявили 44 факти несанкціонованого відбору природного газу. Своїми діями такі споживачі завдали збитків державі на суму майже чотири млн. грн.

Більшість порушень зафіксувано у великих містах і районах. Зокрема, в м. Кам’янське з початку року газовики регіону виявили 28 фактів крадіжки природного газу на суму майже ­­­­­­три млн. грн. Найбільший штраф за незаконне втручання клієнт АТ «Дніпропетровськгаз» заплатив у розмірі 201 тис грн.

Щоб не платити або задля сумнівної «економії» газу споживачі Дніпропетровщини вдаються до різноманітних махінацій: втручаються в роботу газового лічильника, у тому числі у відліковий механізм, організовують незаконні врізки в газопровід, а також самовільно підключають газове обладнання або ж відновлюють розподіл газу.

З 44 виявлених випадків незаконного використання блакитного палива - 7 було виконане шляхом врізки в систему газопостачання. Крім того, зафіксовано 17 випадків несанкціонованого відновлення розподілу газу та 20 втручань у роботу приладів обліку газу саме побутовими споживачами.

«Порушники не лише завдають матеріальної шкоди державі, а й наражають на небезпеку себе і оточуючих. А нині, у складних умовах війни, коли щодня ворог завдає ударів по території країни, у тому числі по критичній інфраструктурі, варто бути особливо відповідальними та обережними, – наголосив комерційний директор АТ «Дніпропетровськгаз» Олексій Шипко. - Найчастіше до махінацій вдаються споживачі сільських місцевостей, у кого будинок з великою опалювальною площею. Варто пам’ятати, що крадіжки газу обійдуться набагато дорожче, аніж обліковане споживання. У результаті порушник заплатить за неврахований газ в розмірі граничної норми споживання, окрім того за крадіжку газу передбачена кримінальна відповідальність».

Після виявлення незаконних втручань більшість порушників визнає свою провину і сплачує за самовільний відбір природного газу передбачені законом штрафні санкції. Якщо ж людина не підтверджує своєї вини, питання стягнення збитків вирішується в судовому порядку. При цьому споживач-порушник має сплатити ще й судові витрати.

АТ «Дніпропетровськгаз» вкотре застерігає споживачів від таких вкрай небезпечних дій, аби крадіжка газу не стала фатальною. Якщо ж вам відомо про факти незаконного споживання газу просимо повідомити на номер служби безпеки компанії: (067) 118-98-83. Конфіденційність гарантована.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook