ГоловнаCуспільство

Генератори, прибори нічного бачення та ліки: у Дніпрі мешканці ОСББ постійно закривають збори для ЗСУ та передають допомогу на фронт

У Дніпрі з перших днів повномасштабного вторгнення голови ОСББ об’єднались для допомоги ЗСУ. У будинках по всьому місту тоді почали організовувати волонтерські штаби. Кожен допомагав як міг: хтось сортирував речі, інші розвозили допомогу тим, хто її потребує, а деякі робили маскувальні сітки. Центри допомоги мешканці облаштовували просто в підвалах або в нежитлових приміщеннях будинків.

Один з таких штабів в ОСББ «Писаржевського-7». Він запрацював 25 лютого 2022 року. Охочих допомогти не бракувало, згадує голова об’єднання та керівниця волонтерського штабу Анжеліка Кутова: «Я для себе вирішила, що нікуди не збираюсь їхати (евакуюватись), тож чого сидіти без діла. Люди були налякані, потрібно було якось всіх організувати, щоб кожен відчував себе потрібним. Зараз ми працюємо на закриття зборів для фронту. З початку повномасштабної війни вдалось зібрати близько мільйона гривень. Нещодавно закінчили збирати 174 тис. грн на прибор нічного бачення. Також співпрацюємо з волонтерами з-за кордону – Канади, Німеччини та Італії. Німці присилають ліки, одежу, генератори. Італійці нам прислали багато медикаментів для шпиталів. Зараз, перед зимою, є постійна потреба в наметах та теплих спальниках».

На початку повномасштабного вторгнення в ОСББ по всьому місту утворилось близько 100 волонтерських штабів. Зараз залишилось лише 4. Втім, їхня робота ефективніша, адже тепер має більш організований та цільовий характер.

«Спочатку робота цих штабів була доволі хаотичною. Люди шукали, як себе відволікти від паніки, тож хапались за що бачили. Зараз ці волонтерські центри системно працюють та ефективно закривають збори для армії. Ми як департамент теж допомагаємо. За час повномасштабного вторгнення передали на фронт 180 газових балонів та 90 газових плит», – підсумував Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення ДМР.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook