ГоловнаCуспільство

УСБУ у Дніпропетровській області: пiдсумки тижня

Служба безпеки України викрила у Дніпрі пропагандиста, який закликав до захоплення державної влади в Україні

Співробітники СБУ викрили мешканця Дніпра, який мав ідейні антиукраїнські переконання та активно просував проросійські наративи, включаючи критику діючої української влади.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України, ця особа активізувала свою діяльність в забороненій соціальній мережі та на власній сторінці публікувала деструктивний контент. За встановленою інформацією, колишній підприємець висловлював невдоволення своїм життям і обвинувачував у цьому українську владу, вважаючи, що зміна режиму на прокремлівських маріонеток покращила б його ситуацію.

Основною тематикою антиукраїнських повідомлень була підтримка військової агресії проти України та насильницька зміна державної влади. Він розповсюджував контент, переважно, бравши його з проросійських пабліків та пропагандистських інтернет-ресурсів.

Крім цього, у своїх коментарях ворожий поплічник виражав подяку російському диктатору за розпочату війну в Україні і закликав його «звільнити» країну від нацизму.

Лінгвістична експертиза підтвердила наявність публічних закликів до насильницької зміни та повалення конституційного ладу в країні.

Співробітники СБУ успішно припинили діяльність колаборанта та заблокували ворожу пропаганду. Під час проведення слідчих дій правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, яку він використовував у протиправній діяльності.

СБУ затримала у Дніпрі агента ФСБ, який видавав себе за військового, щоб безперешкодно шпигувати за ЗСУ

Служба безпеки України провела багатоетапну спецоперацію та затримала агента Федеральної служби безпеки Російської Федерації у місті Дніпро. Зловмисник активно збирав розвіддані про переміщення підрозділів Збройних Сил України, які були задіяні у контрнаступі на східному фронті.

Для замаскування своєї розвідувально-підривної діяльності агент ФСБ вдягався у військову форму українських захисників. Його основним завданням було вивчення маршрутів руху залізничних ешелонів, які перевозили новітню військову техніку, озброєння та боєприпаси Сил оборони України. Також він намагався виявити в районі обласного центру бойові позиції української ППО.

Отримані дані агент передавав своєму «куратору» з ФСБ через месенджер у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів. За виконані завдання ворожий поплічник отримував фінансову винагороду, і щоб приховати цей процес, використовував криптовалютні операції.

Отримана розвідінформація від агента ФСБ була призначена для планування ворожих бойових операцій та диверсій, спрямованих на сповільнення українського контрнаступу на сході України.

Спеціалісти СБУ затримали агента ФСБ «на гарячому» під час виконання ним ворожого завдання поблизу одного зі стратегічних об'єктів у Дніпрі. Під час обшуків у фігуранта був виявлений мобільний телефон із доказами листування з агресором, а також набої до автоматичної зброї.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за статтею 111 частини 2 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Також розглядається можливість додаткової кваліфікації його злочинних дій за статтею 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Наразі зловмисник перебуває під вартою, а розслідування триває для встановлення всіх обставин цього злочину. За його дії загрожує довічне ув'язнення.

СБУ виявила ще два схрони зі зброєю рашистів у Херсоні та на Дніпропетровщині

Військова контррозвідка Служби безпеки України продовжує успішно виконувати свої завдання та встановила місцезнаходження ще двох прихованих арсеналів зброї та боєприпасів у прифронтових районах на півдні та сході України.

У Херсоні:

Співробітники СБУ виявили тайник зі зброєю, який розташовувався на території покинутої будівлі місцевого приватного підприємства. За наявними даними, цей схрон був облаштований російськими загарбниками під час тимчасової окупації міста. Під час огляду схованки було виявлено понад 30 мінометних та якірних річкових мін, а також 30 гранатометних пострілів.

На Дніпропетровщині:

СБУ знайшла схрон з бойовими засобами ураження в одному із приватних будинків в селищі Новопетровське Межівського району. З цього тайника було вилучено 15 протипіхотних мін, майже 200 тротилових шашок з електродетонаторами, російську реактивну штурмову гранату «Таволга-1», а також понад 11 тисяч набоїв різного калібру.

Усі вилучені засоби ураження направлені на експертизу для подальшої їх передачі на потреби Збройних Сил України.

Крім того, за обома цими фактами тривають комплексні заходи для встановлення і притягнення до відповідальності осіб, причетних до облаштування прихованих арсеналів.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook