ГоловнаCуспільство

Cоціальні послуги, гарячі обіди, виплати: як у Дніпрі опікуються вимушеними переселенцями

У Дніпрі більше ніж 182,5 тис. внутрішньо переміщених осіб, які офіційно зареєстровані та мешкають у місті. З них понад 149 тисяч зареєстровані після 24 лютого 2022-го року. Вимушені переселенці мають право на усі місцеві соціальні гарантії, допомоги та послуги, як і дніпряни. Про це повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради.

За словами заступниці начальника відділу прийому громадян з питань надання усіх видів соціальної допомоги та компенсацій Правобережного управління соціального захисту населення по Новокодацькому району ДМР Наталії Прокопенко, усі громадяни, які перемістилися до Дніпра з тимчасово окупованих територій або де ведуться активні бойові дії, мають право звернутися до управлінь соцзахисту, щоб отримати довідку ВПО, подати документи на отримання відповідної державної допомоги на проживання, а також на призначення інших соцдопомог, якщо потребують.

«Наприклад, допомогу на проживання нині отримують більше ніж 115 тис. вимушених переселенців. Інші види допомоги – понад 2 тис. ВПО. А ще у Дніпрі вони мають право на отримання безкоштовних гарячих обідів. Для цього теж треба звернутися до управління соцзахисту і отримати талон. Якщо ВПО із числа незахищених верств населення і мешкають у місцях компактного проживання, то їм двічі на день доставляють гаряче харчування. На сьогодні гарячі обіди отримують близько 3 тис. осіб щодня. Також надається компенсація дніпрянам, які безкоштовно прихистили ВПО», — розповіла Наталія Прокопенко.

Вона також додала: «А ще в управліннях соцзахисту населення проводимо анкетування серед ВПО, аби визначити їхні нагальні потреби і допомогти. Таке анкетування пройшли понад 28 тисяч родин ВПО. Серед іншого скеровуємо їх до лікувальних установ щодо отримання психологічної допомоги, закладів освіти тощо».

Дар’я з Краматорська. Переїхала до Дніпра великою родиною навесні торік. 

«Зареєструвалися як ВПО і отримуємо всю необхідну допомогу. А ще отримуємо і безкоштовне гаряче харчування. Страви смачні. Мені допомогли працевлаштуватися. Робота цікава, колектив привітний. Та й загалом у Дніпрі дуже допомагають внутрішньо переміщеним особам. З усіма організаційними питаннями допоможуть, скерують. Спеціалісти управління соцзахисту привітні, кваліфіковані. Така турбота – цінна, і ми вдячні!» — додала Дар’я.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook