ГоловнаCуспільство

Всесвітній тиждень підвищення обізнаності про проблему стійкості до протимікробних препаратів: роз’яснення та рекомендації спеціалістів

Стійкість до протимікробних препаратів стає не тільки загрозою для України, але й серйозною проблемою, що загрожує всьому світові. Проблема полягає в тому, що мікроорганізми, такі як бактерії, віруси, грибки та паразити, розвивають стійкість до ліків, які призначені для їхнього знищення. Детальніше про це у ході онлайн-конференції розповіла завідуюча бактеріологічною лабораторією Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Ірина Бєлова.

Причини виникнення 

За словами Ірини Бєлової, однією з основних причин розвитку антибіотикорезистентності є надмірне використання антибіотиків, використання їх без лікарського призначення та недотримання пацієнтами призначеного курсу лікування.

«Кожне неправильне застосування антимікробних препаратів призводить до виживання деяких бактерій, які стають стійкими і передають цю стійкість новому поколінню»,- пояснила спеціалістка.

Наслідки антибіотикорезистентності

Внаслідок резистентності антибіотики та інші протимікробні препарати (як давно відомі, та нещодавно винайдені) стають неефективними, а інфекції стає важко або неможливо вилікувати. Це може призвести до того, що інфекційні хвороби, які сьогодні лікуються швидко й без наслідків, наприклад, пневмонії, можуть стати смертельно небезпечними для багатьох людей.

«За даними ВООЗ, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов'язані з антибіотикорезистентністю, зокрема 1,27 мільйона смертей були безпосередньо спричинені нею.Якщо антибіотики перестануть діяти, 3 з 10 випадків пневмонії закінчуватимуться смертю, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися»,- проінформувала фахівчиня.

Завідуюча бактеріологічною лабораторією Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Ірина Бєлова зауважила, що Україна стикається із серйозною проблемою стійкості до протимікробних препаратів, особливо під час війни.

«Стійкість до протимікробних препаратів учас війни особливо небезпечна. За правильного застосування протимікробні препарати рятують життя пораненим і хворим військовим. Проте якщо у пораненого військового є стійкість до антибіотиків, це сильно ускладнює його лікування й одужання тапідвищує ризики додаткового інфікування пацієнтів патогенами, а також їхнє поширення між різними лікарнями»,- зазначила спеціалістка.

Також вона додала, що в Україні розповсюдженою є практика самолікування інфекцій антибіотиками без консультації з лікарем, що призводить до поширення антимікробної резистентності. Це відбувається через можливість купити антибіотики без рецепта лікаря.

Уряд України вживає рішучих заходів для боротьби з цією проблемою. Запровадження електронного рецепта на антибіотики з серпня 2022 року та створення системи профілактики інфекцій в медичних установах є важливими кроками у вирішенні цієї проблеми.

Основні Рекомендації

Ірина Бєлова розповіла, щоб запобігти розвитку стійкості до протимікробних препаратів, пацієнтам варто:

  • Приймати протимікробні препарати лише за призначенням лікаря, у жодному разі не займатися самолікуванням! Не використовувати антибіотики при вірусних інфекціях.
  • Проходити повний курс лікування згідно з призначенням лікаря, не пропускати прийом ліків, не переривати лікування, навіть якщо стало краще.
  • Не використовувати протимікробні препарати, які залишилися після курсу лікування. 
  • Не ділитися протимікробними препаратами з друзями чи родичами і не «призначати» їм лікування.
  • Дотримуватися правил особистої гігієни.
  • Робити усі щеплення за календарем, а також рекомендовані вакцинації, зокрема від грипу та ковіду. Ці захворювання викликані вірусами, але вони можуть ускладнюватися бактеріальними інфекціями.
  • Користуватися бар’єрними засобами контрацепції. Вже зараз існує антибіотикорезистентна гонорея, яка дуже важко піддається лікуванню. Те саме може статися з іншими інфекціями, які передаються статевим шляхом.

В свою чергу, для запобігання та зменшення поширення стійкості до антибіотиків, медичні працівники можуть:

  • Призначати протимікробні препарати лише тоді, коли вони необхідні, відповідно до чинних галузевих стандартів.
  • Говорити з пацієнтами про те, як правильно приймати протимікробні препарати, про стійкість до антибіотиків та про небезпеку їхнього неправильного використання.
Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook