ГоловнаCуспільство

ТитаниUA: Дніпропетровська ОВА презентувала масштабний проєкт для ветеранів

На Дніпропетровщині презентували масштабний проєкт для ветеранів ТитаниUA. Його ініціатором став начальник ОВА Сергій Лисак. Амбасадорами ж будуть ті, хто пройшов пекло війни та кого не зламали наслідки важких поранень. Вони працюватимуть із побратимами і їхніми родинами, дітьми. Задача – надихнути героїв не здаватися та рухатися вперед. А ще – прищепити суспільству шанобливе ставлення до демобілізованих. Виховати суспільство, гідне героїв.

«Рівний – рівному. За таким принципом створювали новий проєкт. Він для ветеранів цієї війни, про них і за їхньої участі. Навколо ТитаниUA об'єднаємо воїнів. Тих, які пройшли бойове пекло. Важкі поранення. Ампутації. Та, долаючи виснажливий біль, не здалися. Вони стануть амбасадорами змін у житті демобілізованих. Їхніми провідниками на шляху відновлення. Поділяться власним досвідом. Підтримають. Бо краще не зрозуміє ніхто», – сказав Сергій Лисак. 

Старт проєкту дали сьогодні. Він масштабний і включає в себе не тільки реабілітацію – медичну, фізичну та спортивну. А й ініціативи, що сприятимуть інтеграції ветеранів у всі сфери життя області. Передбачає й освітні програми, задача яких виховати шанобливе ставлення до героїв.

«Адаптація до цивільного життя нелегка. Сам через це проходив. Тому дякую Дніпропетровщині за впровадження у життя такого проєкту. Він дасть змогу комплексно підійти до реабілітації воїнів. Впевнений, ви впораєтеся, бо постійно на передових позиціях серед областей. Та й кількість ветеранів, якими ви опікуєтеся, дуже велика», – додав в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

Першим амбасадором проєкту став Максим Козорог. Захищати країну чоловік пішов ще у 2014-у. Боронячи, отримав важке поранення. Переніс ампутацію. Після на нього чекав довгий шлях реабілітації. А головне – адаптації до мирного життя.

«Найважче було повернутися у соціум. Коли ти декілька років на війні, міняється твій психологічний стан, відношення до людей. Важко прийняти мирне становище. Такі проєкти як ТитаниUA допомагають воїнам. Бо це взаємодія та спілкування рівний з рівними. Тоді шлях відновлення скорочується», – додав амбасадор Максим Козорог. 

Набутим досвідом Максим, як і інші амбасадори проєкту, ділитимуться з побратимами. Тими, які тільки початку лікування чи реабілітації. Та спершу пройдуть спеціальні тренінги. Поглиблять навички спілкування з ними, а також з родинами героїв та дітьми.

«У ветеранів та цивільних навіть частини головного мозку інші працюють. Це анатомія. Тому маємо одним пояснити, як соціалізуватися. А іншим – як спілкуватися з демобілізованими, – розповів капітан, військовий психолог Андрій Козінчук. – І важливо дати цим воїнам майданчик, де вони відчуватимуть себе гідно. Це та штука, яку вбивають в них жалістю». 

До презентації проєкту долучилися понад сто людей. Самі оборонці, волонтери, психологи, громадські діячі, медики та освітяни. А ще представники бізнесу і районів.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook