«Деклараційна кампанія – 2023 триває»

Сьогодні, 17 березня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Деклараційна кампанія – 2023 триває».

У прес-конференції взяла участь:

  • Заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Оксана Бабкіна.

Оксана Бабкіна повідомила, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року.

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

  • при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, дохід, отриманий від продажу власної сільськогосподарської продукції, доходи від продажу/обміну рухомого або нерухомого майна тощо;
  • при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;
  • при отриманні іноземних доходів;
  • та в інших випадках передбачених законодавством.

Фахівчиня зазначила, що обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

  • від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;
  • у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ПКУ.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи також зобов’язані подати:

  1. фізичні особи, які отримують доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування;
  2. фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність;
  3. платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Терміни подання громадянами податкової декларації

Громадяни, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та фізичні особи – підприємці, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування, - подають декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2022 рік  до 1 травня 2023 року.

«Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2022 року, можуть подати декларацію протягом всього 2023 року»,- пояснила спеціалістка.

Способи подання декларації

Податкова декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації в один із таких способів:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі. Для цього можна скористатися запровадженим новим електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника.

Щодо терміну сплати задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору

«Фізичні особи та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані самостійно до 1 серпня 2023 року сплатити суму податкових зобов'язань, зазначених ними у річній декларації»,- проінформувала податківець.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплатити задекларовані податкові зобов’язання до  10 травня 2023 року.

«Тому, будь ласка, приєднуйтесь та декларуйте отримані доходи. Адже свідоме декларування доходів та сплата податків – вірний шлях до побудови успішного суспільства!»,- закликала заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Оксана Бабкіна.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook