Електронні сервіси ДПС в умовах воєнного стану

Сьогодні, 23 березня , у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Електронні сервіси ДПС в умовах воєнного стану».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.

В умовах воєнного стану, введеного у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації, бізнес продовжує працювати та сплачувати податки. В цей нелегкий період платникам, як ніколи, важливо володіти актуальною податковою інформацією. Тому Державна податкова служба України активно удосконалює ІТ-технології у сфері адміністрування податків.

«Одним з таких кроків стало впровадження нової версії вебпорталу ДПС, вхід до якого здійснюється за посиланням https://tax.gov.ua. Оновлений інтерфейс спрощує доступ до інформації, необхідної платникам для виконання податкових зобовʼязань. Інтерфейс вебпорталу побудовано на принципах простоти, логічності та доступності для усіх верств населення, включаючи людей із вадами зору. Завдяки покращеному пошуковому модулю вебпорталу користувачі зможуть швидко знайти необхідну інформацію. Також додано можливість підписатись на новини ДПС. Портал оптимізовано для використання на смартфонах та планшетах, поширення контенту в соціальних мережах, доступна англомовна версія вебпорталу»,- проінформувала Алла Свірська.

Вона додала, що в умовах воєнного стану пріоритетним напрямом роботи ДПС залишається розвиток онлайн-сервісів. Сучасні електронні сервіси ДПС дозволяють оперативно отримувати всю необхідну інформацію, довідки та консультації, а також подавати податкову та іншу звітність безпечно, без особистих візитів до служби, що під час щоденних повітряних тривог є дуже важливим.

Так, популярністю користуються наступні електронні сервіси:

  • «Електронний кабінет», за допомогою якого платники можуть отримувати послуги від податкової служби в режимі онлайн;
  • «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР)», в якому представлена офіційна позиція Державної податкової служби України по всіх напрямах чинного податкового законодавства;
  • «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», за допомогою якого можна перевірити потенційних бізнес-партнерів щодо сумлінності сплати податків до бюджету;
  • «Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг» для отримання безкоштовного кваліфікованого електронного підпису;
  • «Пульс» для надання інформації про неправомірні дії чи бездіяльність (можливі корупційні ризики) посадових осіб ДПС та її територіальних органів;
  • Інформація з реєстрів: про взяття на облік платників страхувальників, платників єдиного податку, платників ПДВ тощо,
  • «Декларування громадян», де розміщені матеріали роз’яснювального характеру з питань декларування громадянами доходів;
  • «Онлайн навчання», де розміщено онлайн уроки, інформаційні та презентаційні матеріали;

Та Електронні сервіси:

  1. Податкова карта України;
  2. Електронна звітність;
  3. Інформація про максимальні роздрібні ціни,
  4. Система обліку публічної інформації;
  5. Реєстр індивідуальних податкових консультацій;
  6. Контакт-центр;
  7. Для волонтерів.

Алла Свірська зауважила, що з початку воєнного стану електронні сервіси працюють з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників. Але деякі сервіси знову стали доступними. Так, відновлено функціонування наступних пошукових сервісів:

  • «Реєстр платників ПДВ», який надає доступ до відомостей реєстру платників ПДВ шляхом пошуку за кодом ЄДРПОУ або ІПН за умови ідентифікації особи, яка бажає отримати такі відомості, з використанням засобів електронної ідентифікації (кваліфікованим або удосконаленим електронним підписом);
  • «Пошук фіскального чека», який дозволяє здійснити пошук розрахункового документа (чека) РРО/ПРРО, у тому числі шляхом сканування QR-коду.

Також спеціалістка акцентувала увагу на зручному безкоштовному електронному сервісі від ДПС - найкорисніші функції ПРРО від ДПС, які знадобляться в умовах перебоїв електропостачання:

  • офлайн режим: завдяки змінам до законодавства на час воєнного стану зняті часові обмеження щодо використання ПРРО в режимі офлайн;
  • мобільність: використання ПРРО на зручній платформі гаджету чи комп’ютера в будь - якій точці надання послуг;
  • подання звітності: протягом години після встановлення зв’язку з фіскальним сервером підприємець передає розрахункові документи та фіскальні звітні чеки, створені ПРРО в режимі офлайн, до фіскального сервера.

Нагадуємо, безкоштовний ПРРО від ДПС доступний на платформах:

  1. Ios
  2. Android
  3. Web
  4. Windows

Як і раніше взаємодія бізнесу та громадян з органами ДПС здійснюється за допомогою Електронного кабінету, де платники мають змогу подати звітність, сплатити податки, отримати доступ до необхідної інформації, листуватись з органами ДПС тощо. Робота в Електронному кабінеті здійснюється через мережу Internet та не вимагає використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення. Електронним кабінетом можна скористатись цілодобово як з персональних комп’ютерів, так і зі смартпристроїв.

Нагадуємо, що вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

Державна податкова служба щоденно продовжує розвивати цифрові технології для взаємодії між державними ресурсами, електронними реєстрами та інформаційними системами. Адже міжвідомча інформаційна взаємодія є основою надання якісних електронних сервісів податковою службою та іншими державними органами.

Однією із самих продуктивних та сучасних є взаємодія ДПС з Міністерством цифрової трансформації. Так, низка податкових сервісів доступна на порталі та у застосунку «Дія», де платники можуть:

  • отримати інформацію про свої податкові дані та стан розрахунків з бюджетом,
  • за допомогою послуги Е-малятко при реєстрації народження дитини замовити реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • за допомогою послуги ІД – 14 замовити ID-картку з номером картки платника податку;
  • подати декларації та сплатити податки для ФОП-спрощенців,
  • переглянути раніше подані декларації,
  • отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб про виплачені доходи та утримані з них податки.

Також для бізнесу у «Дії» доступні сервіси, які пов’язані з податковими питаннями:

  • реєстрація ТОВ на підставі модельного статуту та обрання системи оподаткування (реєстрація платників ПДВ та єдиного податку або включення неприбуткового підприємства до Реєстру неприбуткових установ та організацій);
  • подання заяви на резидентство в Дія.City – спеціальному правовому режимі для IT-індустрії;
  • автоматична реєстрація ФОП та обрання загальної чи спрощеної системи оподаткування;
  • внесення змін про ФОП (зокрема, щодо громадянства, видів економічної діяльності, контактної інформації фізичної особи-підприємця);
  • подання онлайн-форми заяви на закриття ФОП. Підписана заява автоматично надсилається до реєстратора, інформація про закриття надсилається до податкової служби.

Крім того, через сервіс ДІЯ та Електронний кабінет можна зареєструватися в Реєстрі волонтерів антитерористичної операції або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

«Сучасні ІТ-технології та розвиток онлайн-сервісів надають платникам можливість обирати найбільш зручний формат свого спілкування з державними органами,економити свій час та не звертатися безпосередньо до податкової служби за одержанням адміністративних та сервісних послуг.

Дякуємо бізнесу за фінансову підтримку держави та закликаємо спілкуватись з податковими органами безпечно і комфортно за допомогою електронних сервісів»,- резюмувала начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook