ГоловнаCуспільство

Оплата послуг з доставки газу у Дніпрі: що зміниться у 2021 році?

Начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз» Микита Лучкін зазначив, що АТ «Дніпрогаз» є Оператором газорозподільних мереж, має відповідну ліцензію та надає послуги з розподілу (доставки) природного газу споживачам на території м. Дніпра та Дніпровського району.

«Газорозподільні мережі - це системи газопроводів високого, середнього та низького тиску, а також вуличні та газопроводи-вводи. Їх загальна протяжність на території ліцензійної діяльності «Дніпрогазу» становить близько 5,5 тис. км. Крім того, це обладнання, споруди та об’єкти, пов’язані із роботою зазначених газопроводів - газорегуляторні пункти (ГРП та ШГРП), станції електрохімзахисту та інше. Оператор ГРМ несе відповідальність за стабільну роботу газорозподільних мереж, безаварійне та безперебійне газопостачання на території ліцензійної діяльності», - зазначив він.

Микита Лучкін повідомив, що тариф на розподіл (доставку) газу для кожного оператора ГРМ щорічно затверджує державний регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Крім того, НКРЕКП проводить регулярні перевірки та контроль за діяльністю Операторів ГРМ.

«На 2021 рік НКРЕКП постановою від 30.12.2020 р. № 2765 затвердила для АТ “Дніпрогаз” тариф на доставку у розмірі 0,93 грн за куб.м без ПДВ. Це на 34 копійки більше, ніж у 2020 році. Для порівняння, середня вартість газу за останні 6 місяців в Україні зросла в 3 рази: кубометр газу подорожчав більше ніж на 5 грн», - повідомив він.

За його словами, тариф на розподіл газу являє собою єдине джерело фінансування діяльності Оператора ГРМ та робіт на газорозподільних мережах.

Найбільшими елементами витрат у структурі тарифу є:

  • придбання технологічного газу
  • фонд оплати праці персоналу
  • податки та операційні витрати.

«Наприклад, фонд оплати праці із нарахуваннями складає 44% планової тарифної виручки, а придбання природного газу на нормативні втрати та виробничо технологічні витрати становить майже 40%.

Решта елементів витрат структури тарифу не перевищують 5%. Серед них, зокрема, вартість придбання матеріалів (паливо, електроенергія, запчастини, розхідні та інші матеріали), операційні витрати, амортизаційні відрахування, встановлення, повірка та заміна лічильників населенню тощо. Отже, основні витрати підприємства пов’язані з вартістю газу, який закуповується для технологічних потреб.

Технологічний газ використовується для забезпечення належного тиску газу в мережах, щоб газ рухався по газопроводах до споживачів. Вартість цього газу є чи не найбільшою складовою вартості доставки. Він закуповується газорозподільними підприємствами за ринковою ціною, із застосуванням тендерних процедур.

Впродовж другого півріччя 2020 року ціна на газ зросла на 54%. Однак в минулорічному тарифі на розподіл його вартість була на третину нижча.

За рахунок суттєвої різниці в ціні газу та його вартості, що закладена в тарифі АТ «Дніпрогаз», компанія за підсумками 2020 року отримала збитки у розмірі 94,6 млн грн. Однак попри фінансові складнощі, персонал компанії продовжує виконувати усі необхідні роботи на газових мережах для сталого та надійного газопостачання клієнтів в опалювальний період.

В тарифі на розподіл на 2021 рік вартість технологічного газу встановлена на рівні 5800 грн/за 1 тис куб м. В той же час за результатами торгів на європейському хабі вартість січневого газу вже складає 9650 грн за 1 тис куб. м. Компанія двічі, 29 та 30 грудня 2020 року, оголошувала торги з метою закупівлі технологічного газу, але так і не отримала жодної пропозиції на Українській енергетичній біржі через те, що біржові ціни на газ вищі від тих, що закладені в тарифі на розподіл. 

Ще одна значна складова тарифу – заробітна плата працівників. Спеціалісти виробничих підрозділів «Дніпрогазу» забезпечують щоденне утримання та обслуговування всієї газорозподільної системи незалежно від форми власності.

За рахунок тарифу фінансуються робота аварійно-диспетчерської служби «104», поточні ремонти, заміна й модернізацію газового обладнання, щоденні заходи з обслуговування мереж задля підвищення безпеки газопостачання споживачів, усі необхідні роботи з обліку газу. Крім того, вперше НКРЕКП передбачила в тарифі на розподіл кошти для формування обмінного фонду лічильників газу, які встановлюватимуть побутовим клієнтам на час проведення повірки індивідуальних газових лічильників. Усі ці витрати є постійними, фіксованими й контролюються Регулятором.

Слід також зауважити, що у 2021 році з платіжок за розподіл (доставку) газу зникнуть температурні коефіцієнти приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов. Після двох років судів обсяги технологічних втрат газу враховані Державним регулятором в тарифі на його доставку», - говорить він. 

Микита Лучкін зазначив, що газова інфраструктура має постійно перебувати в робочому стані та підтримувати достатній тиск газу, щоб усі споживачі могли користуватись блакитним паливом в будь-якому обсязі в будь-який час. Планом розвитку 2021 року, затвердженого для Дніпрогазу НКРЕКП, передбачений обсяг фінансування на рівні 79 млн грн.

«Понад 31 млн грн буде спрямовано на забезпечення безаварійного та безперебійного функціонування системи газопостачання Дніпра. Решту коштів буде використано для придбання природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат, модернізації автомобільного парку та спецтехніки, а також закупівлю обладнання для роботи виробничих підрозділів компанії.

З метою осучаснення системи газорозподілу фахівці нашої компанії протягом року виконають капітальний ремонт частини газопроводу середнього тиску, а також провести реконструкцію більше 3 км газопроводів, замінити 32 газорегулюючі пункти, побудувати 3 нові станції катодного захисту газопроводів та реконструювати 28 існуючих станцій електрохімічного захисту газопроводів», - зазначив Микита Лучкін.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook