ГоловнаCуспільство

На Дніпропетровщині унікальні вироби з петриківським розписом створюють понад 100 майстрів

На Дніпропетровщині унікальні вироби з петриківським розписом створюють понад 100 майстрів

Більш ніж 100 майстрів унікального розпису працюють у Петриківському районі. Більшість реалізовує продукцію самостійно. Аби такі фахівці змогли розвиватися та розкривати свій потенціал, в Україні слід сформувати ринок народних художніх промислів. Нині він дуже роздріблений, вважає міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Про це повідомляє прес-служба Дніпропетровської ОДА.

«Для нас важливо сформувати ринок народних художніх промислів. Він дуже роздріблений, ним ніхто давно не займався», – підкреслив Олександр Ткаченко під час форуму «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм». 

Він додав, що важливо трансформувати цю сферу на сучасні рейки. Це дозволить  розкрити її великий потенціал, зберегти майстрів та дати поштовх для розвитку. 

«Ми будемо робити реєстр і систему маркування виробів, географічні зазначення.  Щоб всі знали, що тільки в Петриківці може вироблятися петриківський розпис», – сказав Олександр Ткаченко. 

Шукатимуть і нові ринки збуту, кроссекторальні колаборації з модою, працюватимуть над підвищенням доданої вартості і монетизацією виробів. 

«Гордість нашої області – петриківський розпис.  Ним майстри прикрашають посуд, сувеніри, одяг. Продукцію здебільшого реалізують самостійно. Розвиток ринку збуту дозволить їм вийти на новий рівень», – наголосила начальниця управління департаменту економрозвитку Дніпропетровської ОДА Світлана Лагутенко. 

Петриківський розпис – народне малярство, яке сформувалося в селищі Петриківка.  Воно включене до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook