ГоловнаCуспільство

В Україні ввели декретну відпустку для чоловіків

В Україні ввели декретну відпустку для чоловіків

15 квітня 2021 Верховна Рада України прийняла проект Закону №3695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері і батька по догляду за дитиною». Трудове законодавство передбачає пільги для жінок: скорочену тривалість робочого дня, додаткові дні відпустки для матерів з дітьми. З прийняттям закону чоловіків і жінок вирівняли в правах. 

Про це під час прес-конференції в ІА «Міст-Дніпро» розповіла адвокат Майя Сергєєва.

Законом вводиться новий вид відпустки, так званий «декретну відпустку» для батьків тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів).

«Тривалість відпустки може бути менше 14 календарних днів, тому конкретну тривалість необхідно вказувати в заяві. Однак, якщо в заяві буде вказано всі 14 календарних днів, про своє бажання достроково вийти з відпустки необхідно повідомити роботодавця не пізніше, ніж за 10 календарних днів до дня виходу з відпустки», - повідомила адвокат.

Майя Сергєєва розповіла, кому буде надаватися декретна відпустка замість матері:

- чоловікові, дружина якого народила дитину;

- батькові дитини в разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки; 

- бабусі чи дідуся, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір'ю (батьком).Таким відпусткою зможе скористатися один з працевлаштованих осіб із зазначеного списку.

У законі прописано, що для оформлення «декретної відпустки» батькові необхідно надати заяву на ім'я роботодавця, а також один з підтвердних документів - копія документа, необхідного для оформлення свідоцтва про народження, або копія свідоцтва про народження.

«Копії документів надаються протягом 30 календарних днів, з дати виходу в таку відпустку. Така відпустка надається не пізніше 3 місяців з дня народження дитини на підставі нової статті 19-1 Закону України «Про відпустки». Сам порядок надання цієї відпустки буде розроблений Кабінетом міністром України протягом одного місяця з дня набрання чинності законом», - сказала Майя Сергєєва.

Мария Курбацкая

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook