ГоловнаCуспільство

На Дніпропетровщині понад 2,2 тис особливих дітей навчаються у школах і дитячих садочках

На Дніпропетровщині створюють безбар’єрне середовище для інклюзивного навчання. Школи та садочки області відвідують понад 2,2 тис дітей з особливими освітніми потребами. Формується мережа інклюзивно-ресурсних центрів. Про це стало відомо під час круглого столу в Дніпропетровській ОДА.

«Безбар’єрний простір – це не тільки можливість фізично добратися будь-куди. Люди з інвалідністю мають право на самореалізацію, працевлаштування, розвиток здібностей. А ще – безперешкодне навчання», – зазначила начальниця управління департаменту соціального захисту населення ДніпроОДА Арзу Василишина.

У школах регіону навчаються 1,9 тис особливих хлопчиків і дівчаток. Крім вчителів на уроках таких учнів супроводжують асистенти. Понад 300 малюків з особливими освітніми потребами відвідують 138 дитсадочків.

В закладах середньої освіти облаштовано більш ніж три сотні медіатек та ресурсних кімнат. У них юні школярі відпочивають від уроків, опановують нові навички, зокрема, побутові.

Працюють 34 інклюзивно-ресурні центри. Цьогоріч планують відкрити ще 3.

З дітьми в ІРЦ займаються досвідчені фахівці. Дефектологи, логопеди, психологи, реабілітологи. Для індивідуальних занять – кабінети із сучасним обладнанням. Для групових – навчальна кімната.

Кожне будівництво, реконструкція та ремонт освітніх закладів враховує інтереси маломобільних людей. Встановлюють пандуси, підйомники, облаштовують спеціальні санвузли.

Під час круглого столу торкнулися й питання соціального захисту жінок з інвалідністю. Їхнього працевлаштування, права на гідне життя та економічні свободи.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook