ГоловнаCуспільство

Смаколики, забіг «Донорська миля», байкери та флешмоб: Biopharma Plasma Дніпро масштабно відзначила День донора (ФОТО)

14 червня в усьому світі відзначають Всесвітній день донора крові. В цей день в кожній країні висловлюють подяку та шану людям, які за власним бажанням та покликом серця здають кров та її компоненти. 

День донора у Дніпрі -  спортивний забіг алеєю над р. Дніпро «Донорська миля» за участю команд донорів та соціальних партнерів, нагородження переможців та активістів донорського руху і цікава концертна програма. В Дніпрі цей день вперше святкується так масштабно і різноманітно. «Донорство нас єднає!» - девіз свята, яким висловлюється велика подяка та шана донорам і пригортається увага суспільства до необхідності донорства та в соціальній свідомості.  Про це розповіла Ірина Кільчинська, керівник плазмацентру Biopharma Plasma Дніпро.

У заході взяли  участь донори та співробітники плазмацентру, представники влади, партнерські бізнеси, громадські та благодійні організації, спортивні товариства та клуби, а також відомі люди, що активно підтримують донорських рух у Дніпрі.

«Ми дуже раді, що нам вдалося це зробити. Ми зібрали багато спортсменів і донорів, які брали участь в забігу «Донорська миля». Цей забіг ми зробили як символ добра і в ньому взяли участь понад 200 учасників. Переможці отримали сувенірну продукцію компанії і національного олімпійського комітету України. Також до нас приєдналися байкери та університет внутрішніх справ, наші друзі та постійні партнери – компанія ECO&PIZZA, що пригостила учасників своєю продукцією. А наш вірний друг і партнер в соціальному проекті «Допоможи онкохворій дитині» – компанія АБК Дніпро, забезпечила всіх присутніх на святі природною водою ТМ Петриківська, а для бігунів це було особливо доречно. Було  нагородження, цікавий концерті, а наприкінці подарунок від найбільшої донорської команди регіону Дніпропетровського Державного університету внутрішніх справ – концертні номери та неймовірний флешмоб, після якого  в небо були  запущені повітряні кулі», - розповіла вона.

Ірина Кільчинська зазначила, що в донорської сім'ї налічується більше шести тисяч донорів і до нас приєднується багато партнерів із соціальних ініціатив. Шириться донорський рух та збільшується кількість соціально відповідальних бізнесів.

 «Донори рятують життя людей, як ангели охоронці. Я ціную, що в нашій донорської сім'ї налічується більше шести тисяч донорів і до нас приєднується багато партнерів. Це підприємства, організації, благодійні фонди та навчальні заклади. Нещодавно ми підписали меморандум з обласною державною адміністрацією на підтримку донорства. Я вважаю, що таку масштабну подію необхідно проводити для тих людей, які рятують життя інших», - зазначила вона.

Користуючись нагодою виконавчий директор Дніпропетровського регіонального відділення Національного олімпійського комітету України Олександр Дювбаков привітав усіх присутніх зі святом  і зазначив, що донори - це ті люди, які віддають частинку себе для порятунку інших людей.

«Сьогодні ми провели спільно з Biopharma Plasma Дніпро акцію - спортивний забіг «Донорська миля». Це символічний забіг, але він є об'єднуючим фактором для всіх учасників донорського руху міста Дніпро. Це ті люди, які віддають частинку себе для порятунку інших людей. Національний Олімпійський комітет вже деякий час є постійним партнером компанії. Ми беремо участь у різних заходах, які відбуваються в місті Дніпро. Серед них – в проекті «Допоможи народитися дитині». Ми запрошуємо наших відомих спортсменів, нинішніх олімпійців і чемпіонів минулих років. Ми це робимо для того, щоб привернути увагу до даної проблематики донорства. Таким чином, ми прищеплюємо нову культуру донорства в нашому суспільстві. Навіть своєю присутністю вони популяризують цей вид соціальної активності, і залучають своїх фанатів, спортсменів новаторів, у яких немає таких жорстких правил. Я радий, що сьогодні понад 200 учасників спортивного забігу, присутня частина спортсменів аматорів або тих, хто пов'язує себе зі здоровим способом життя. Я впевнений, що разом ми будимо рухатися далі і спільно будемо прививати  любов і культуру до донорства і спорту. Вітаю всіх учасників, донорів та нашу громадськість з Всесвітнім днем донора і від імені Національного Олімпійського комітету», - зазначив він.

Катерина Гавриленко директор благодійного фонду «Допомагаємо» брала участь в донорському забігу «Донорська миля». Незважаючи на те, що прибігла майже останньою не засмучуюсь і  такі заходи вважаю вкрай важливими

«Такі заходи дуже важливі для популяризації донорства. Я була донором один раз в минулому році в банку крові. Планую далі в цьому брати участь вже в Biopharma Plasma Дніпро, планую це зробити у вересні. Для мене як для людини вкрай важливо, одна донації рятує три життя. Ніхто із нас не знає, що станеться завтра і кому буде необхідна така допомога. Тому якщо людина здорова і не має протипоказань і може приділити цьому час. Для цього необхідно лише одну годину», - говорить вона.

Алла Малиновська-Поправка, заступник начальника відділу зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції Дніпропетровської області, старший лейтенант поліції зробила вже тринадцять донацій і поділилась, як потрапила до плазма центру.

«Я знайшла для себе комфортне місце, де можу бути донором. Перший раз я потрапила в центр на екскурсію і після цього я стала організатором донорських акцій, і заснувала активний донорський рух в рядах патрульної  поліції. Як тільки ти перший раз спробував у тебе відчуття, що ти зробив корисну справу і це надихає. Додає ефекту і той момент, коли ти приєднуєш  інших людей до цього руху. Таким чином, ти рятуєш життя і це дуже легко зробити. Сьогодні у нас велика сім'я донорів в поліції Дніпропетровської області. В цілому за весь цей час стали донорами більше 100 чоловік і  це стало нашою доброю традицією. Для донацій наші співробітники вибирають кожен для себе найбільш підходящий день, який збігається з їх біоритмом. Що стосується негативного впливу донацій, то це стереотипна думка. Це дуже корисно, відновлення крові, омолодження і це корисно як для чоловіків так і для жінок. Також це систематичне обстеження лікаря», - поділилась вона.

Артем Лисенко, учасник акції, донор плазми  Biopharma Plasma Дніпро поділився, чому приєднався до донорського руху, зокрема, до заходу.

«Здавав кров і її елементи близько п'ятнадцяти разів. Десять разів плазму і чотири або п'ять цільної крові. Кров і її компоненти - це той біоматеріал, який не може зробити жодна сучасна лабораторія. Фактично життя людини, потерпілого в ДТП, що має різні патології і захворювання, новонароджені діти і фактично життя кожного з них може залежати від донора. Якщо завтра на здачу не прийде  один донор, світ не «звалиться», але якщо вони масово в один день не прийдуть здавати кров і плазму - це може стати суттєвою проблемою. Тому донорство той слід, який ти можеш залишити на протязі свого життя. Фактично цей слід життя іншої людини.

Сьогодні на захід для мене проглядається певна філософія. Ми багато говоримо, що потрібно допомогти іншим людям, але часто ми забуваємо, що потрібно допомагати собі. Неможливо бути донором якщо ти слабкий і нездоровий. Тому сьогодні велика команда донорів об'єдналася, щоб показати, що допомога іншим - це, перш за все допомога собі. Своє здоров'я і здоровий спосіб життя», - поділився він.

Артем Лисенко  подякувати організаторам за чудову ініціативу. «По-перше, вони  показали важливість здорового способу життя. По-друге, незважаючи на те, що донорство набирає обертів, в погляді середньостатистичної людини, це поняття точкове, вся набережна була всіяна людьми в червоних футболках, біжать донори - це показує, що небайдужих людей багато. Доступ в ці ряди завжди відкритий», - говорить він.

До святкування приєднались і представники  всеукраїнської громадської організації байкери України. «Наша організація соціально активна і тому ми підключилися до даного заходу. Подібні заходи можуть допомогти дітям бути здоровими і прожити довге і щасливе життя», - додав Георгій Попов.

Biopharma Plasma Дніпро (ТОВ "Дніпро-Плазма")

пр. Богдана Хмельницького, 17.

Працює з 8:00 до 16:00 щодня, крім неділі.

Запис на донацію за тел. 067 155 4828, 063 528 6336

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook